kleuter- en lagere school

Kunst in de natuur, natuur in de kunst!

Met een gigantische snelheid worden we gekatapulteerd in de herfst. Tijd vervliet zoals eb en vloed...veel te snel naar onze goesting. Hoe poëtisch!  Alhoewel, de bolsters willen maar niet vallen en de blaadjes verkleuren op hun eigen tempo. Onzeker of ze wel in het juiste seizoen vertoeven. De herfst is het mooiste seizoen van het jaar, de kleurenpracht die de natuur ons cadeau geeft is ongeëvenaard. De materialen die ons ter beschikking worden gesteld in ons park nodigen uit tot kunstig bezig zijn. Kunst in de natuur, natuur in de kunst dus!

Wat hebben we deze week allemaal "gekunsteld":

Meneer Simon, een gepokt en gemazzeld kunstenaar leidde het project in.

Vooreerst een herfstwandeling met de bolderkar waar zoveel mogelijk materiaal werd in verzameld (in zoverre de natuur ons zijn herfst-schatten heeft prijsgegeven). Dat materiaal werd verwerkt in de meeste dingen die we deden. Met de oudste kleuters onder leiding van juf Margot werd het gesorteerd en verwerkt in een groot kunstwerk, de jongere kleuters gebruikten het om te schilderen. Met juf Hilde werd er weer gekookt. Met verschillende groepjes kinderen werden kippen klaargemaakt. Eerst werden er verse kruiden aan toegevoegd en dan werden ze gekookt. Later werden de kippen "ontbeend" en gebakken. De kippenactiviteit werd gedaan door alle kinderen van school Kosmos. Er werd natuurlijk ook buiten geschilderd, of zoals meneer Simon placht te declameren: buiten kunst bedreven!

Juf Ann van het deeltijdskunstonderwijs trok dinsdagnamiddag met de lagere school kinderen het park in om met vindmaterialen kunst in de natuur te brengen. Knappe kunstwerken vloeiden daaruit voort. Woensdagvoormiddag, Terwijl een groep kinderen de kip aan het klaarmaken waren, ging juf Ann met een groep kleuters naar buiten Daar werden vooral tekeningen op de grond gemaakt met de harde dingen die de kleuters vonden;een steen, een stukje schors, een stokje, de pen van een veer, enz.....Er werden ook sporen gevonden en zelf gemaakt.

Meneer Marc trok in de loop van de week met een groep lagere school kinderen naar het Middelheimpark. We bespraken daar enkele kunstwerken (Pegasus, roodhuid, stier...hé waarvan kennen we die nog, de kruisiging, het kortste straatje van Antwerpen (Cavaleriestraat), de hangende worsten, enz........Juf Maria werkte op dat moment met de kleuters mee.

Het boek van de week was: Karina schildert.Dit verhaal werd verteld, zowel met het boek als met de powerpoint. Juf Tania, die vrijdagnamiddag komt, had ook nog een kunstig verhaal bij voor de iets oudere kleuters. We bekeken via de beamer in de beweegruimte enkele kunstwerken en daarna kregen de kleuters een groot papier, wasco's en potloden en mochten ze aan de slag.

En natuurlijk werd ons vers (zie verzen, liederen, boek van de week in het item nieuws) gedeclameerd.

Ons lied, ik ben een kunstenaar (zie youtube) is voor volgende week.

Er was ook droevig nieuws deze week. De kinderen in de voorbewaking ontdekten een dode vis in ons aquarium. Vervelend, want wat doe je daarmee? Doorspoelen, bakken, vuilbak, vuilbelik, of toch iets meer respectabels....begraven. Toevallig had Marc zijn grondboor bij wat weer iets leerrijks was. Er werd een gat geboord, we moesten wel oppassen dat we de Chinezen niet wakker maakten aan de andere kant van de aardbol, en de vis werd plechtig ten grave gedragen. Magda kreeg de opdracht enkele bloemen uit de tuin te verzamelen zodat het toch nog iets moois had. Zo zie je maar, ook dit is het leven in de natuur.

Foto's vinden jullie in ons album.

Marc