Academie Berchem

beeldende kunsten

Boekkunst

Over de opleiding

Wil je als boekrestaurateur, boekbinder of als boekkunstenaar aan de slag? Aan jou de keuze! Je komt alles te weten over papier, karton, kleefstoffen en kaftmaterialen. Met die kennis kan je zelf je eerste boek binden. Je leert geleidelijk aan de verschillende soorten boekbewerkingen. Voor je het weet kan je een boekblok losmaken, herstellen, en terug in elkaar zetten. Je gaat ook aan de slag met de vormgeving van de titels en het ontwerpen en uitvoeren van de band. Daarnaast leer je de speciale technieken van het boekbinden zoals éénkaternband, fantasiebanden en kartonnages, leer- en goudbewerkingen.

AANPAK ACADEMIE BERCHEM:
De opleiding boekkunst verbindt het ambachtelijke met het kunstzinnige. Naast het leren van alle technieken wordt er veel waarde gehecht aan het maken van een passend ontwerp voor de boekband.

In de hogere graad leer je diverse bindwijzen, waaronder de klassieke Duitse, Franse en Engelse bindwijze en verschillende restauratietechnieken. Ook moderne bindwijzen komen aan bod, zoals de bandzetter, de Japanse band en diverse fantasiebanden.

Daarnaast is het belangrijk om de materialen te kunnen bewerken en de technieken te leren, zoals leerschalmen, titelzetten, werken met bladgoud en het maken van kartonnages.

In de specialisatiegraad kan je je specialiseren in een bepaalde richting zoals de klassieke bindwijzen of moderne boekobjecten. Na de opleiding is het mogelijk om als
boekrestaurateur, boekbinder of zelfstandig boekkunstenaar te werken.

waar
Frans Van Hombeeckplein 29
wanneer
dag of avond
voor wie
volwassenen
duur
5 jaar hogere graad, 8 uur/week
2 jaar specialisatiegraad, 8 uur/week
docent
Katja Clement
album
fotoalbum/boekkunst

Persoonlijke beschermingsmiddelen te voorzien door de student, zie hier