Academie Berchem

beeldende kunsten

Vrije grafiek

Over de opleiding

In dit atelier maak je kennis met verschillende ambachtelijke druktechnieken die elk hun eigen specifieke mogelijkheden en charmes hebben. Op het programma staan onder andere etsen, aquatint, droge naald, vernis mou, mezzotint, monoprint, steendruk, zeefdruk, linoleumsnede en houtsnede. Elk van deze technieken heeft zijn eigen karakter. Ze zijn ook onderling te combineren. Bij het ontwerpen en drukken zal je ook zaken als compositie, ritme, structuur en kleur bestuderen. Zo kom je tot een hele waaier van technieken en inzichten waarmee je aan de slag kan gaan. Uiteindelijk kies je zelf voor de meest geschikte techniek om je op een persoonlijke en artistieke manier grafisch te uiten.

AANPAK ACADEMIE BERCHEM:
Stapsgewijs word je begeleid in de wereld van de grafische technieken en ‘magie’.

In de basisjaren start je met de meest eenvoudige diep-, hoog- en vlakdruktechnieken en ga je dan verder op zoek naar je eigen uitdrukkingsmiddelen en combinaties. In de laatste jaren  van je opleiding staat je persoonlijk werk centraal. Je wordt individueel begeleid op maat van je eigen interesses en mogelijkheden. Het technisch aspect krijgt vorm en wordt verder uitgediept met persoonlijke nota’s.

Tijdens de opleiding word je geïnspireerd door voorbeelden, strekkingen, kunstenaars uit het verleden en hedendaagse toepassingen. Sinds enkele jaren draait het atelier non-toxic.

waar
Frans Van Hombeeckplein 29
wanneer
dag en avond
voor wie
volwassenen
duur 
5 jaar hogere graad, 8 uur/week
docenten
Goedele Peeters en Cornel Campo
vrije grafiek

Persoonlijke beschermingsmiddelen te voorzien door de student, zie hier