Academie Borgerhout

muziek - woord

Overzicht van onze opleidingstrajecten muziek en woord

DOMEIN MUZIEK 

In onze academie hebben we ervoor gekozen om de opleidingen voor te stellen als profielen. Eenvoud en duidelijkheid: daar gaan we voor! 

Muziek - 1e graad - Muziekinitiatie 

De eerste graad is voor 6- en 7-jarigen. In het vak muziekinitiatie zal er gewerkt worden rond 2 belangrijke pijlers: ontwikkeling van stem en vocaliteit en de ontwikkeling van metrum- en ritmegevoel. We gaan spelenderwijs aan de slag en ontwikkelen zo ook het muzikale geheugen en het muzikale voorstellingsvermogen. De leerlingen volgen samen les, dus niet per leeftijd. 

​In die eerste graad kan je kiezen om, naast de muziekinitiatie, ook reeds een instrument te leren – je krijgt dan per week een kwartiertje instrumentles. Hiervoor wordt geen extra inschrijvingsgeld gevraagd. Let wel: het aantal plaatsen instrumentinitiatie voor 6- en 7-jarigen is beperkt. 
Volgt uw kind vandaag al les in het eerste jaar instrumentinitiatie dan krijgt uw kind voorrang bij de inschrijvingen. 

De leerlingen van onze eerste graad noemen we de ONTDEKKERS

 

Muziek - 2e graad 

De 2e graad voor leerlingen 8+: 

Alle leerlingen mogen vanaf het eerste jaar starten met instrumentles 
De leerlingen krijgen 3 uur per week les 

De leerlingen in het 1e, 2e en 3e jaar noemen we: SPELERS

Bekijk hier het parcour van De Speler door de jaren heen, uitgelegd door Romek Maniewski, directeur: parcour van De Speler

Vanaf het 4e jaar kunnen onze leerlingen kiezen tussen de klassieke richting SPELER KLASSIEK of de richting jazz-pop-rock SPELER JAZZ-POP-ROCK.  

Vanaf het 4e jaar krijgen de leerlingen het vak lab groepsmusiceren. Dit vak zal de schakel vormen tussen de inhouden van het instrumentatelier en het latere groepsmusiceren. 

De 2e graad voor 12+ en 18+:

Volwassenen en de tieners krijgen 2u muziekatelier en 1u instrument naar keuze. Zij  kunnen vanaf het eerste jaar al onmiddellijk kiezen voor het profiel speler klassiek of speler jazz-pop-rock.   

 

Muziek 3e graad 

In de derde graad breiden we de profielen verder uit. Vanaf nu kunnen leerlingen kiezen voor SPELER KLASSIEKSPELER JAZZ-POP-ROCK en SONGWRITER.  

In het eerste jaar van de 2de graad krijgen de SPELERS KLASSIEKSPELERS JAZZ-POP-ROCK 1u muzieklab, 1u groepsmusiceren en 1u instrument.

Vanaf het 2de jaar krijgen de SPELERS KLASSIEK en SPELERS JAZZ-POP-ROCK elk een eigen traject.  

Bij het profiel SONGRWITER wordt de nadruk gelegd op het creëen.

 

Muziek 4e graad

In de vierde graad komen er 2 extra profielen bij: de BEGELEIDER, waarbij leerlingen met een akkoordeninstrument zich verder verdiepen in het begeleiden. Het profiel van songwriter evolueert in de vierde graad naar het profiel SINGER-SONGWRITER

 

DOMEIN WOORD

Zoals bij Muziek bouwen we in Woord ook verder op de zaken die reeds goed uitgebouwd zijn:

Woord 1e graad - WOORDINITIATIE (6-8 jaar):

In de eerste graad volgen de leerlingen 1 uur per week WOORDINITIATIE

Woord 2e graad:

De 2de graad woord is voor leerlingen 8+. In de tweede graad volgen de leerlingen 1 uur per week WOORDATELIER 

Wil je graag meer te weten komen over het woordatelier? Bekijk dan het infofilmpje van de leraars:

Woord 3e graad:

In de derde graad krijgen de leerlingen tussen 12 en 15 jaar les in het vak WOORDLAB. Hier komen ze in aanraking met de verschillende leerinhouden van speltheater, verteltheater of spreken. Zo kunnen ze zelf ontdekken waar ze zich verder willen in verdiepen. 

Volwassen leerlingen (ouder dan 15 jaar) kiezen in de 3e graad meteen voor de optie SPELTHEATERVERTELTHEATER, of SPREKEN en VERTELLEN

Woord 4e graad: 

In de vierde graad worden deze verschillende opties (speltheater, verteltheater en spreken en vertellen) verdergezet. 

 

KORTLOPENDE STUDIERICHTINGEN MUZIEK - WOORD

Er is een onderscheid tussen langlopende studierichtingen (opleiding van min. 9 jaar) en kortlopende studierichtingen (opleiding van 3 jaar). In Borgerhout organiseren we 2 kortlopende studierichtingen: 

SCHRIJVER is een kortlopende studierichting die openstaat voor volwassenen die graag (beter) willen leren schrijven. Alle genres krijgen hun plaats – van novelle tot column, van gedicht tot spoken word, van dialoog tot monoloog 

WOORDKUNST- en DRAMACULTUUR: hier kan je inschrijven na het afronden van de kortlopende studierichting Schrijver om je verder te verdiepen. 

 

SPECIALISATIE MUZIEK - WOORD

De specialisatiegraad kan je volgen na het afronden van de 4e graad, of in uitzonderlijke gevallen zelfs combineren met de 4e graad. Het aantal beschikbare plaatsen is wel beperkt. De leraar van het hoofdvak dient voor jou een op maat gemaakt leerplan specialisatie in bij de directie en je moet voldoen aan de volgende toelatingsvoorwaarden: toelatingsvoorwaarden specialisatie