Academie Borgerhout

muziek - woord

Overzicht van onze opleidingstrajecten muziek en woord

In Academie Borgerhout hebben we ervoor gekozen om de opleidingen voor te stellen als profielen. Eenvoud en duidelijkheid: daar gaan we voor! Bekijk onderaan hoe de opleidingen muziek en woord eruit zien per leeftijd en profiel.

PROFIEL MUZIEK

Muziek - 1e graad - Muziekinitiatie 

De 1e graad voor leerlingen 6+: 

De eerste graad is voor 6- en 7-jarigen. In het vak muziekinitiatie zal er gewerkt worden rond 2 belangrijke pijlers: ontwikkeling van stem en vocaliteit en de ontwikkeling van metrum- en ritmegevoel. We gaan spelenderwijs aan de slag en ontwikkelen zo ook het muzikale geheugen en het muzikale voorstellingsvermogen. De leerlingen volgen samen les, dus niet per leeftijd. 

​In die eerste graad kan je kiezen om, naast de muziekinitiatie, ook reeds een instrument te leren – je krijgt dan per week een kwartiertje instrumentles. Hiervoor wordt geen extra inschrijvingsgeld gevraagd. Let wel: het aantal plaatsen instrumentinitiatie voor 6- en 7-jarigen is beperkt. 
Volgt uw kind vandaag al les in het eerste jaar instrumentinitiatie dan krijgt uw kind voorrang bij de inschrijvingen. 

De leerlingen van onze eerste graad noemen we DE ONTDEKKERS
 


Muziek - 2e graad 

De 2e graad voor leerlingen 8+: 

Alle leerlingen mogen vanaf het eerste jaar starten met instrumentles. De leerlingen krijgen 3 uur per week les.

De leerlingen in het 1e, 2e en 3e jaar noemen we: SPELERS

Vanaf het 4e jaar kunnen onze leerlingen kiezen tussen de klassieke richting SPELER KLASSIEK of de richting jazz-pop-rock SPELER JAZZ-POP-ROCK.  

Vanaf het 4e jaar krijgen de leerlingen het vak lab groepsmusiceren. Dit vak zal de schakel vormen tussen de inhouden van het instrumentatelier en het latere groepsmusiceren. 

De 2e graad voor 12+ en 18+:

Volwassenen en de tieners krijgen 2u muziekatelier en 1u instrument naar keuze. Zij  kunnen vanaf het eerste jaar al onmiddellijk kiezen voor het profiel SPELER KLASSIEK of SPELER JAZZ-POP-ROCK.
   


Muziek - 3e graad 

In de derde graad breiden we de profielen verder uit. Vanaf nu kunnen leerlingen kiezen voor SPELER KLASSIEKSPELER JAZZ-POP-ROCK, MAKER SONGWRITER of MAKER ELEKTRONISCH

In het eerste jaar van de 2de graad krijgen de SPELERS KLASSIEK, SPELERS JAZZ-POP-ROCK 1u muzieklab, 1u groepsmusiceren en 1u instrument.

Vanaf het 2de jaar krijgen de SPELERS KLASSIEK en SPELERS JAZZ-POP-ROCK elk een eigen traject.  

Bij het profiel DE MAKER ELEKTRONISCH en DE MAKER SONGWRITER wordt de nadruk gelegd op het creëren.
 


Muziek - 4e graad

In de vierde graad komen er 2 extra profielen bij: DE SPELER BEGELEIDER, waarbij leerlingen zich met hun instrument verdiepen in de begeleidingspraktijk. De Begeleider volgt 1u instrument en 1u begeleidingspraktijk, DE MAKER COMPONIST, waarbij leerlingen zich verdiepen in het schrijven van hun eigen composities. De Maker Componist volgt 1u klassieke compositie + 1u muziektheorie.  

Het profiel van songwriter evolueert in de vierde graad naar het profiel DE MAKER SINGER-SONGWRITER. De Maker Singer-Songwriter volgt 1u Singer-Songwriting en 1u compositie en begeleiding.
Het profiel van MAKER ELEKTRONISCH kan je in de 4de graad voorzetten. In de 4de graad volg je dan 1u live-/ studio electronics + 1u experimentele compositie.


PROFIEL WOORD

Zoals bij Muziek bouwen we in Woord ook verder op de zaken die reeds goed uitgebouwd zijn:

Woord - 1e graad - woordinitiatie (6-7 jaar):

In de eerste graad volgen de leerlingen 1 uur per week WOORDINITIATIE


Woord - 2e graad - woordatelier 

De 2de graad woord is voor leerlingen 8+. In de tweede graad volgen de leerlingen 1 uur per week WOORDATELIER 


Woord - 3e graad - woordlab of speltheater, verteltheater of spreken en vertellen (storytelling)

In de derde graad krijgen de leerlingen tussen 12 en 15 jaar les in het vak WOORDLAB. Hier komen ze in aanraking met de verschillende leerinhouden van speltheater, verteltheater of spreken/ storytelling. Zo kunnen ze zelf ontdekken waar ze zich verder willen in verdiepen. 

Volwassen leerlingen (ouder dan 15 jaar) kiezen in de 3e graad meteen voor de optie SPELTHEATER, VERTELTHEATER, of SPREKEN en VERTELLEN. 


Woord - 4e graad - speltheater, verteltheater, spreken en vertellen 

In de vierde graad worden deze verschillende opties (speltheater, verteltheater en spreken en vertellen) verdergezet. 


KORTLOPENDE STUDIERICHTINGEN 

Er is een onderscheid tussen langlopende studierichtingen (opleiding van min. 9 jaar) en kortlopende studierichtingen (opleiding van 3 jaar). In Borgerhout organiseren we 1 kortlopende studierichting: 

SCHRIJVEN

is een kortlopende studierichting die openstaat voor jongeren vanaf 16+ en volwassenen die graag (beter) willen leren schrijven. Alle genres krijgen hun plaats – van novelle tot column, van gedicht tot spoken word, van dialoog tot monoloog.


Bekijk zeker onderaan de verschillende opleiding-flows per opleiding

donderdag 12 mei 2022