Academie Ekeren

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

specialisatie muziek - vanaf 18 jaar

Schrijf je in

Over de opleiding

In het kort
Specialisatie is een verdiepend traject na een vierde graadsopleiding. In deze tweejarige opleiding Specialisatie worden je vaardigheden verder ontwikkeld in functie van jouw artistieke parcours. Specialisatie kan ook parallel opgestart worden in het tweede jaar van de vierde graad, als voorbereiding van hogere professionele podiumopleidingen, of als vervolmaking tot semiprofessioneel niveau.

Wie kan zich kandidaat stellen
Studenten die de vierde graad afgerond hebben. Studenten die in 4.2 zitten kunnen parallel specialisatie starten. Studenten uit andere academies of met een andere artistieke voorgeschiedenis. Het aantal studenten dat toegelaten wordt is beperkt.
 

Procedure Interne kandidaten:

Studenten 4.1 en 4.2 kunnen zich kandidaat stellen tot 1 juni van het huidige schooljaar. Er volgt een gesprek met leraars en directie:

  • Je motiveert je kandidatuur.
  • Je bespreekt met leraars en directeur het artistieke groeiproces dat je wilt afleggen.
  • De leraar peilt naar de haalbaarheid van dit parcours: werk je regelmatig, ben je gedreven?
  • De academie laat zo spoedig mogelijk en ten laatste op 30 september weten of je toegelaten wordt tot de Specialisatie.

Externe kandidaten
Externe kandidaten kunnen zich tot 15 september kandidaat stellen. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, nemen ze deel aan een toelatingsproef. Verder is de procedure dezelfde als voor interne kandidaten.

Wat je mag verwachten:

lessen
Je volgt twee jaar een opleiding met bvb. twee uur instrumentles, een uur kamermuziek en een uur muziektheorie. De klasgroepen zijn zo veel mogelijk samengesteld uit leerlingen Specialisatie.

Concerten
Je speelt zoveel mogelijk concerten, waarbij muzikanten uit conservatoria of uit het concertleven aanwezig zijn. Na elk optreden is er een evaluatiegesprek met leraars en externen. We zoeken naar podiummogelijkheden met externe organisaties bvb. 252CC, huisconcerten… We stimuleren jou om ook buiten de school zoveel mogelijk podiumervaring op te doen.

Wedstrijden, cursussen en masterclasses
We geven alle info over wedstrijden en interessante cursussen aan je door. Studiehouding We verwachten een behoorlijke inzet. We bespreken die inzet elk jaar in het evaluatiegesprek na de eindevaluatie.

Cultuur
We stimuleren je om veel naar concerten te gaan.