Academie Wilrijk

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

Zang - Oude muziek

Over de opleiding

Wat?
De zangstem is het oudste muziekinstrument in de geschiedenis. Sinds het ontstaan van de mens is er altijd ‘klank’ geweest. Wist je dat zingen  oorspronkelijk een vorm van communicatie was? Niet in de vorm van liederen maar wel in de vorm van intonatie en uiting van gevoelens. Zingen is zelfs ouder dan de spreektaal.
Reeds van bij de Romeinen kreeg de zangstem een belangrijke rol als ‘untertainment’, denk maar aan de ‘bard’.  Later de minstrelen aan het hof die de koning vermaakten met hun mooie gezangen.
De vroegste ontwikkeling van de (wereldlijke) muziek voor solozangstem manifesteerde zich in Napels en Florence omstreeks 1600.
 

Hoe?
Zingen doe je met je stembanden (deze bevinden zich in het strottenhoofd in je keel) en je adem. Heel je lichaam fungeert als klankkast. Dus je zangstem is ook een heel ‘uniek’ instrument.
Door middel van oefeningen en repertoire uit de middeleeuwen, renaissance en/of barok ga je op zoek naar je eigen stemgeluid. Vermits je zangstem zo persoonlijk is, ga je ook een beetje op zoek naar je zelf.

‘If the eyes are the windows to the soul, the voice is surely the door to the heart’ (Perry, 2012).

Mogelijkheden
Zingen kan je alleen doen (solozang) of met anderen (koorzang, kamermuziek). Zang wordt vaak uitgevoerd met begeleiding van één  (clavecimel, luit) of meerdere instrumenten of een heel orkest.

Vervoer
Je ‘zang’stem is het meest praktische instrument, je hebt het altijd bij je. Waar jij bent, is je stem! Helemaal geen gesleur met extra koffers. Het enige waar je op moet letten, is dat je je ‘zang’stem en dus ook jezelf goed verzorgt.

Klik hieronder op 'over het instrument' om meer te weten te komen over Zang - oude muziek.

Speciaal voor de jongsten, maakte leerkracht Marianne Vliegen dit filmpje ter kennismaking met Zang - oude muziek.