Academie Wilrijk

muziek - woord - beeld

4e graad regie - +18 jaar

Schrijf je in

Over de opleiding

DE OPLEIDING 

Heb je een verhaal dat je al jaren wil vertellen? Wil je leren hoe je acteurs het beste kan aansturen? Of hoe je een toneelstuk in vorm kan brengen? Dan moet je bij ons zijn. Tijdens de driejarige opleiding Regie zoomen we in op de verschillende aspecten van het theatermaken.

Centraal in onze opleiding staan deze drie uitgangspunten: 

VAKMANSCHAP

Het is belangrijk dat je als toekomstig regisseur zoveel mogelijk kilometers maakt. Je moet tijdens je opleiding verschillende dramatische concepten uitwerken tot een resultaat dat je aan een publiek wilt laten zien. Je moet het gewend zijn om met acteurs op de toneelvloer te werken, en ook zelf op een podium gaan staan om je ideeën te presenteren.

THEORIE

Theater houdt zich vandaag niet meer aan de spelregels van honderd jaar geleden. Het werkt samen met camera’s, geluid, nieuwe media, muziek, beweging,… Wij willen dat je als student regie kennis maakt met wat er op dit moment leeft in de theaterwereld en hoe dat een brug vormt met het verleden van het theater.

Daarnaast moet je de vaardigheden ontwikkelen om de subtiliteiten in een scene te herkennen. Je moet de ontwikkelingsboog van een verhaal kunnen analyseren.

EIGENZINNIGHEID

Een regisseur is in de eerste plaats iemand die communiceert; die zijn of haar visie overbrengt aan de acteurs en aan een publiek. Het is van groot belang dat je de tijd en de ruimte krijgt om te experimenteren met verschillende vormen en inhoud, zodat je je eigen voorkeuren en theatertaal kan ontdekken.
 

DE LESGEVER 

Willem-Jan Wellens (°1987) studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en vervolgens Regie aan de Toneelacademie Maastricht. Als hij het over zijn studieperiode heeft, dan doet hij dat middels de helden die hij daar ontmoette:

Poppe Boonstra werkte met het neutrale masker en kon zonder gezicht spreken.
Professor Humbeeck filosofeerde over techniek en romantiek, over treinen en sluiers.
Yolande Bertsch merkte op dat er geen strand is, tot het exacte moment dat iemand zegt: ‘Dit is het strand.’
René Lobo herinnerde iedereen er aan om steeds Batman te zijn.

In zijn dagelijkse leven geeft hij les op de Academie Wilrijk en regisseert/schrijft hij in het professionele en amateurcircuit. Het vertrekpunt van zijn voorstellingen kan zich bevinden in een tekst, een film, een aantal improvisatiesessies of een zot idee. Een minder zichtbare constante in zijn werk is de invloed van het cultuurfilosofische werk ‘De barbaren’ van Alessandro Baricco, over dat boek wil hij altijd wel praten. Hij hongert naar voorstellingen die kritisch, fun, inzichtelijk en positief zijn. De afgelopen jaren maakte hij onder andere:

een toneeladapatie van de roman ‘De kaart en het gebied’ van Michel Houellebecq
een toneeladapatie van de film ‘Burn after Reading’ van de Coen Brothers
de virtual-reality C.A.P.E Horror ervaring
het toneelstuk Turista
het door jongeren geschreven driedelige-Disney-epos Walt
schreef samen met Max Neetens De Koekjesfabriek
het volkomen geïmproviseerde Ook Eekhoorns Plassen Soms

 

PRAKTISCH 

  • Je krijgt 3 uur les per week, in 1 werkblok (maandag van 19u tot 22u)
  • De opleiding duurt 3 jaar.
  • Het is niet noodzakelijk om vooraf toneel- of woordopleiding te hebben gevolgd. Als je geen vooropleding hebt, vragen we je wel om een intake te doen bij coördinator Elke Dingenen. Je bereikt haar via mail: elke.dingenen@so.antwerpen.be