Academie Wilrijk

muziek - woord - beeld

Mozaïek - +18 jaar

Schrijf je in

Over de opleiding

Van Romeinse tot moderne mozaïek
In deze opleiding leer je Romeinse, Byzantijnse én moderne mozaïeken maken volgens de regels van de kunst. Je werkt met hamer en kapblok naar Italiaans voorbeeld en gaat aan de slag met marmer en smalti’s, Italiaanse glassteentjes. Het kappen van de steentjes vergt wat oefening en geduld, maar eens je er mee weg bent, verlies je de tijd snel uit het oog.

De opdrachten zetten aan tot experimenteren en laten veel ruimte voor eigen inbreng. Wist je trouwens dat je ook met heel wat andere materialen dan marmer en smalti een mozaïek kan maken? Wat dacht je van lucifers of kroonkurken? Klik zeker door naar ons fotoalbum voor een blik op moderne mozaïek.
 

Hoe is de opleiding opgebouwd?
De opleiding mozaïek duurt 5 jaar en ieder leerjaar heeft een andere inhoud.
De eerste jaren besteden we veel aandacht aan techniek en andamenti, dit is de legrichting van de steentjes. Je maakt tekenoefeningen die je omzet naar een mozaïek en leert zo de kneepjes van het vak.
In het eerste jaar leer je het verschil tussen de klassieke Spilimbergo stijl en de Romeinse stijl en werk je vooral met marmer.
In het tweede jaar ligt de nadruk op Byzantijnse mozaïeken en het gebruik van smalti’s. Hierbij komt de specifieke kleurenleer voor mozaïek uitvoerig aan bod. Je leert ook het verschil tussen een directe en indirecte methode van mozaïeken.
Vanaf het derde jaar ken je de basis, en ga je je de opgedane kennis verdiepen. Elk jaar krijg je opdrachten die je leren hoe je tot eigen ontwerpen komt.
In het vierde jaar komen moderne mozaïeken en het maken van eigen ontwerpen extra aan bod zodat je klaar bent om in het vijfde jaar een eigen reeks van mozaïeken te maken waarmee je verschijnt voor een jury.

Praktisch:
> Je volgt 8 uur per week les (2 lesblokken van 4 uur). Je kiest zelf de lesblokken die best passen. 
> Klik hier voor het lesrooster. 
> Je hebt volgende persoonlijke beschermingsmiddelen nodig: werkhandschoenen, een veiligheidsbril, een schort en veiligheidsschoenen. 
 

Met vragen over de opleiding kan je terecht bij mieke.ceusters@so.antwerpen.be