Academie Wilrijk

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

Mozaïek +18 jaar

Over de opleiding

Academie Wilrijk richt als enigste instelling in Vlaanderen en Nederland, een opleiding mozaïek op dit niveau op. Ontdek in ons mozaïekatelier de kracht van een eeuwenoud ambacht. 

Van Romeinse tot moderne mozaïek
In deze opleiding leer je Romeinse, Byzantijnse én moderne mozaïeken maken volgens de regels van de kunst. Je werkt met hamer en kapblok naar Italiaans voorbeeld en gaat aan de slag met marmer en smalti’s, Italiaanse glassteentjes. Het kappen van de steentjes vergt wat oefening en geduld, maar eens je er mee weg bent, verlies je de tijd uit het oog en kom je helemaal tot rust.

De opdrachten zetten aan tot experimenteren en laten veel ruimte voor eigen inbreng. Wist je trouwens dat je ook met heel wat andere materialen dan marmer en smalti een mozaïek kan maken? Klik zeker door naar ons fotoalbum voor een blik op moderne mozaïek.

   

Wat leer je? 

  • techniek en andamenti, dit is de legrichting van de steentjes
  • tekeningen omzetten in mozaïek
  • mozaïeken maken in Romeinse, Byzantijnse en hedendaagse stijl
  • werken met marmer en smalti’s, maar ook andere verrassende materialen
  • de specifieke kleurenleer voor mozaïek
  • het verschil tussen een directe en indirecte methode van mozaïeken
  • eigen ontwerpen maken

Je werkt in een state-of-the-art, ruim atelier. Nu en dan gaan we ook op uitstap, bv. naar mamergroeves.  

 

Je leerkracht 

Je krijgt les van Mieke Ceusters. Mieke geeft sinds 2007 mozaïekles in Academie Wilrijk en is onderlegd in klassieke én moderne mozaïeken.. Ze studeerde vrije grafiek, maar tijdens haar opleiding mozaïek bleek al snel dat marmer en smalti haar echte passies waren. Die liefde voor mozaïek voel je in haar atelier.
Je vindt Mieke in heel wat vakanties in de ateliers van buitenlandse mozaïekkunstenaars om kennis en ervaringen uit te wisselen. Zo blijft dit fantastische, eeuwenoude ambacht steeds actueel en relevant.    
 

Praktisch:
> 5-jarige opleiding 
> 2 lesblokken van 4 uur per week. Je kiest de lesblokken die best passen. 
> Klik hier voor het lesrooster. 
> Benodigd materiaal:

We houden de kosten voor gebruiksmaterialen en werkmateriaal zo laag mogelijk. Er is op de academie marmer waarmee je gratis aan de slag kan. Je hoeft enkel wat multiplex hout te kopen om je werk op te maken. Reken op 25 euro verbruiksmaterialen per jaar. Naarmate je in de hogere jaren komt, kan je zelf bepaalde stenen aankopen, bv smalti. Maar je kan ook verder met het marmer van de academie of met recuperatiemateriaal werken. Je kan zelf beslissen hoe goedkoop of duur je hierin wenst te gaan.
Qua werkmateriaal heb je een snijmes, een pincet (voor mozaïek), een paletmes (ook gebruikt door schilders), een spatel met platte kant en eventueel een borsteltje nodig. In het 1e jaar kan je een hamer van de academie gebruiken. Vanaf het 2e jaar hebben we graag dat je zelf een hamer koopt. Reken op 125 euro. Tenslotte heb je een veiligheidsbril en een schort nodig. 

Met vragen over de opleiding kan je terecht bij mieke.ceusters@so.antwerpen.be