Academie Hoboken

muziek - woord - dans - beeld

Concertuitstap 1

concertuitstap 1  “ORKESTMUZIEK - TWEE KLASSIEKERS ”
Zondag 19.11.17 om 11u00


Romeo en Julie VS West Side Story

wanneer zondag 19.11.2017 om 11:00
waar Koningin Elisabethzaal, Koningin Astridplein 26 in Antwerpen
prijs vanaf €10

Over dit concert
In fair Verona, waar haat en liefde maar een haarbreed van elkaar verwijderd zijn, lokaliseerde Shakespeare het beroemdste liefdesdrama uit de geschiedenis. Prokofjevs wervelende ballet Romeo en Julia laat als geen ander horen dat de liefde van deze ‘star-crossed lovers’ in haar diepste wezen subversief is. Dirigente Elim Chan keert vervolgens haar blik naar de andere kant van de Atlantische Oceaan met de symfonische dansen uit Bernsteins New Yorkse Shakespeare-adaptatie.

Dirigente
Dirigente Elim Chan (1986, Hong Kong)  studeerde aan het Smith College en de University of Michigan. In 2014 werd Chan de eerste vrouwelijke winnaar van de Donatella Flick Conducting Competition en werd ze aangesteld als assistent-dirigent van het London Symphony Orchestra in 2015-2016. Chan debuteerde bij tal van orkesten, met als recente hoogtepunten haar debuut bij het Mariinsky Orchestra in 2016, waarmee ze zowel speelde in St. Petersburg als op hun Mexicaanse tournee, en haar debuut op het Lucerne Festival met het Lucerne Festival Academy Orchestra.

Orkest
Antwerp Symphonic Orchester (vroeger: deFilharmonie)

Componisten
Sergej Prokofjev (1891-1953, Russisch componist en pianist)
N.B. Sergej Prokovjev is ook de componist van de Muzikale Vertelling “Peter en de Wolf”.

Leonard Bernstein (1918-1990, Amerikaans componist, dirigent, pianist en muziekpedagoog)

Composities
“Romeo en Julia” (selectie uit de suites*)
“West Side story” (symfonische dansen**)

“Romeo en Julia” (1935), opus 64 – Balletmuziek (selectie uit de suites*)
William Shakespeares (1564-1616) beroemde liefdestragedie “Romeo en Julia” uit 1595 inspireerde heel wat componisten, zo ook Sergei Prokofiev ((1891-1953). Het ballet over de onmogelijke liefde tussen twee jongeren uit rivaliserende families.

“West Side story” (symfonische dansen**)
Musical (1957) en later ook een film (1961). Muziek is gecomponeerd door Leonard Bernstein. De verhaallijn is een vrije bewerking van het verhaal van Romeo en Julia en speelt in dit geval tussen Pools/Amerikaanse en Puerto Ricaanse straatbendes in de Upper West Side van New York. Tony en Maria worden verliefd op elkaar, hoewel ze bij de verschillende bendes behoren. Toch is hun liefde voor elkaar te sterk en kunnen ze elkaar niet los laten.

*Suite

** Symfonische dansen bv. Symfonische Dansen uit West Side Story van Leonard Bernstein