Academie Hoboken

muziek - woord - dans - beeld

Verteltheater

De leerlingen uit het 3de jaar middelbare graad Woord wilden heel graag werken rond verdriet en eenzaamheid.

'De eenzaamheid van mensen is gigantisch. Bijna geen mens ontkomt eraan. En iedereen tracht die eenzaamheid te vullen met verstrooiing, afleiding, kwaadheid, ironie, met kunst, met macht, met wandelingen aan zee, met destructiviteit, ...'

Soms pijnlijk, soms ironisch houden zij ons een spiegel voor met teksten van H. Lodeizen, L. Vroman, C. Buddingh, T. Tellegen e.a.

Het eindwerk Woord van absolventen hogere graad 3: Céline Gümüs, Laura Vandersmissen en Leen Vertessen + assistentie van Anouk Van Hoye werd opgebouwd rond de Vraagstaart van Proust.
Het was naar verluidt in de negentiende eeuw een "gewoonte" bij de gegoede en intellectuele burgerij om elkaar op feestjes met vragenlijsten te bestormen. Om elkaar wat beter te leren kennen. Om geen vervelende stiltes op soireetjes te hebben en nog maar eens te moeten zeggen hoe lekker de petits fourkes wel waren, of hoe geweldig die monocle monsieur Ladida wel stond, of dat het moeilijk was nog betrouwbare huisknechten te vinden enz…

Lijsten als een soort van Facebook in spé. Maar dan met pen en papier.

"De vraagstaart van Proust" is zo'n lijstje met vragen. Proust stelde hem niet zelf op, maar hij beantwoordde hem wel en die antwoorden zijn bewaard gebleven en vandaar kreeg de lijst zijn naam.

De leerlingen pakten het nog anders aan: zij zochten tien vragen uit deze lijst uit en beantwoordden deze met teksten uit de literatuur.

Zaterdag 23 mei 2015 om 19 uur
Concertzaal van de academie
inkom gratis