Academie Merksem

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

Ga jij mee op onderzoek?

Academie Merksem werkt met het leerplan Kunstig Competent. Lees er hier meer over. 
Dit jaar staat de rol van onderzoeker centraal. 

In de hal van de school (Nieuwdreef) zal je telkens een afbeelding zien van iemand of iets dat het onderwerp vond van ons onderzoek.
Wat weet jij over deze afbeelding? Ga op onderzoek! Steek je neus in de boeken/ spoor het internet af/ ...
Deel je gevonden informatie door deze neer te schrijven op de witte papieren die bij de afbeelding hangen. Samen leren we meer!

Op deze webpagina en in de nieuwsbrief zal je na afloop telkens een samenvatting vinden van de gevonden en verbeterde informatie.


Opdracht 2

De tweede afbeelding was van Brahms!

Bedankt om mee op onderzoek te gaan!                                                                          
Hier vind je een samenvatting van jullie gevonden antwoorden.

Johannes Brahms werd op 7 mei 1833 geboren in een sloppenwijk van Hamburg (Duitsland). Op dezelfde dag als zijn tijdgenoot Tsjaikovski (7 mei 1840). Brahms was de zoon van een muzikant (Johann Jacob Brahms) die in cafés hoorn en contrabas speelde, en een kleermaakster (Johanna Henrika Christiane Nissen). Zijn ouders zagen al snel zijn grote muzikale talenten en hij kreeg op zijn zevende jaar pianoles.

Brahms heeft veel te danken aan Robert Schumann. Schumann was enorme fan van Brahms en vond hem een wonderkind, een genie. Schumann schreef over Brahms in een muziektijdschrift waardoor Brahms in contact kwam met een uitgever in Leipzig: Breitkopf & Härtel. Zo werden zijn eerste liederen, eerste pianosonates,… gepubliceerd.

Brahms' oeuvre is zeer omvangrijk, hoewel veel ervan door de perfectionistische componist zelf is vernietigd. Brahms' muziek wordt gerekend tot de late romantiek, waarin veel volkse invloeden te vinden zijn. Tot zijn bekendere werken behoren de "Hongaarse dansen" en "Ein deutsches Requiem" waarmee hij doorbrak. Zelfs de allerkleinsten kennen Brahms dankzij het “Wiegenlied”.

Brahms was echt een buitenmens. Als hij niet door Europa reisde voor concertreizen, reisde hij graag naar de heuvels van Italië voor wandelvakanties en trok hij zich terug om solitair te componeren.

In Brahms’ “Symfonie nr. 1” zit een prachtige hoornsolo. De componist kwam op het idee voor de melodie toen hij een alpenhoorn door de bergen hoorde schallen.

In 1896 componeerde Brahms zijn “Vier ernste Gesänge” waarschijnlijk ingegeven door de dood van een dierbare: Clara Schumann. Datzelfde jaar werd bij Brahms kanker geconstateerd, waar hij op 3 april 1897 op 63-jarige leeftijd aan overleed in Wenen (Oostenrijk). Doordat Brahms zijn inspiratie vond in muziek uit alle tijden, gaf hij zijn eigen werk een bijzondere tijdloosheid mee.


Opdracht 1

De eerste afbeelding was inderdaad een foto van Mozart!

Wolfgang Amadeus Mozart, zijn volledige doopnaam Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. En zijn bijnaam Amadé, Amadeo (zo noemde Mozart zichzelf vaak), werd op 27 januari 1756 geboren in Salzburg (Oostenrijk). Al heel jong bleek hij talent voor muziek te hebben. Hij kon muziek die hij gehoord had goed onthouden en naspelen. Daarom wordt hij een wonderkind genoemd. Zijn vader Leopold, die zelf violist en muziekschrijver (componist) was, leerde hem klavecimbel (een soort piano) en viool spelen. Toen Wolfgang vijf jaar was, schreef hij met hulp van zijn vader al zijn eerste muziekstuk. Dat heet componeren. Wolfgang, die linkshandig was, maakte zijn eerste concertreis toen hij zes jaar was.

Mozart ging in 1781 naar Wenen, dé stad van de klassieke muziek en de opera. Hij vond er onderdak bij de familie Weber. Daar werd hij verliefd op de tweede dochter, de zangeres Constanze Weber. De gevoelens waren wederzijds. Hij trouwde met Constanze, gaf veel concerten en muzieklessen en kregen samen een zoon. Alles leek heel goed te gaan. Maar toen stierf zijn eerste zoon. Ze kregen zes kinderen van wie er slechts twee volwassen werden.

De laatste tien jaren van zijn leven was Mozart arm. Hij verdiende wel goed, maar gaf ook veel geld uit. Bijvoorbeeld aan dure kleding, omdat hij voor belangrijke gasten optrad. Mozart overleed op 5 december 1791 in Wenen (Oostenrijk) en werd begraven in een armemensengraf. Hij werd maar 35 jaar, maar componeerde in die tijd wel meer dan 600 muziekstukken! Zijn Requiem (dodenmis) hoort bij de mooiste zangmuziek (vocale muziek) ter wereld. Een wereldberoemde serenade van Mozart is Eine kleine Nachtmusik.