Heb jij sombere gedachten, zit je in de knoop met jezelf of je voelt je ongelukkig en weet niet waarom? Weet dat het heel normaal is om je af en toe wat minder te voelen. Maar je goed in je vel voelen en de draad weer oppakken, is wel heel belangrijk. Daarom helpen wij jou graag verder wanneer je niet goed in je vel zit. 

Op zoek naar manieren om je beter te voelen?   

  • Jongeren tussen 12 en 16 jaar vinden op de website van Nok Nok allerlei oefeningen en testen om je eigen veerkracht te meten, sterke verhalen en algemene info.   
  • Jongeren vanaf 16 jaar kunnen terecht op Moodspace of bij de Geluksdriehoek.  
  • Een overzicht van alle apps die jou kunnen helpen, vind je hier.

Als je op een thema klinkt, opent de tekst eronder. 

Zit je vaak te piekeren? Ben je angstig?   

Veel jongeren en ouderen kampen met deze problemen. Soms lost dit zichzelf niet op en moet je er mee aan de slag om je beter te voelen. Het is belangrijk om hierover te durven praten en om hulp te vragen.    

De reden waarom je je zo voelt, is niet altijd even duidelijk. Je kan bepaalde dingen hebben meegemaakt, bepaalde zaken hebben gezien of totaal geen idee hebben waarom je angstig bent of waar dit vandaan komt. Het kan zelfs zijn dat je het pas bij jezelf opmerkt als het al een hele tijd in je hoofd speelt. Weet dat je zeker niet alleen bent. Veel jongeren kampen met deze problemen die niet zo zichtbaar zijn. Het is niet nodig om je hierover te schamen.  

Praat erover met iemand die je vertrouwt zoals goede vrienden, je ouders, een leerkracht, de leerlingbegeleider of een hulpverlener van bijvoorbeeld het CLB of het JAC. Dat kan zelfs anoniem via CLBCh@t, via de chat van Awel of via de chat van het JAC. Weet dat CLB-medewerkers beroepsgeheim hebben en je in alle vertrouwen met ons kan praten.  

Zie je echt geen uitweg meer? Bel dan 1813 of chat met de  Zelfmoordlijn. In uiterste nood kan je terecht bij de politie of op de spoedafdeling van een ziekenhuis.  

Interessante websites

Pesten is nooit oké en heeft zware gevolgen op iemands leven. Word je gepest of ken je iemand die gepest wordt en wil je die persoon helpen? Wil je een pester doen stoppen? Vraag raad aan de leerlingbegeleider op school of aan de CLB-medewerker. 

In Vlaanderen is 1 op 5 jongeren slachtoffer van pesten. Als je gepest wordt, ben je dus zeker niet de enige die dat meemaakt, ook al voel je je misschien eenzaam en schaam je je voor wat er gebeurt. Het is heel belangrijk om jouw verhaal te vertellen aan iemand die je vertrouwt, zoals je mama, papa, broer of zus, een toffe leerkracht of een vriend, vriendin. 

Wat kan jij doen tegen pesten?  

  • Onderneem actie. Vertel je ouders, leerkracht en/of vrienden wat er aan de hand is. 
  • Stel je open voor wie je wilt helpen. 
  • Doe niet mee. 
  • Kom op voor jezelf. 
  • Word je gepest? Onthoud dat het niet jouw schuld is. 

Met al jouw vragen rond pesten en pestgedrag kan je bij ons terecht. Dat kan via een gesprek met de CLB-medewerker van je school, maar ook anoniem via CLBCh@t.    

Interessante websites: 

Ben je iemand die je graag zag verloren? Vraag jij je af hoe je met dat verdriet om kan gaan?  

Iedereen krijgt vroeg of laat helaas met verlies te maken. Je kan jezelf er niet op voorbereiden en je ziet het niet altijd aankomen. Hoe je hiermee omgaat, is voor iedereen anders. Daarom vinden wij het belangrijk dat het een bespreekbaar thema is waar iedereen uit kan leren. 

Met al jouw vragen rond verlies kan je ook op school terecht. Zit je in de lagere school? Praat er dan over met een leerkracht. Ouders kunnen altijd met hun bezorgdheden bij het CLB terecht. 

Zit je in het middelbaar, spreek dan de leerlingbegeleider of CLB-medewerker aan. Je kan er ook anoniem over praten met een CLB- medewerker via CLBCh@t.    

Interessante websites: 

Tijdens je puberteit ontdek je je lichaam en begin je seksuele gevoelens te krijgen. Dat is leuk, maar kan ook heel verwarrend zijn.  

Plots begint je lichaam te veranderen, wordt je stem zwaarder, krijg je je maandstonden, …? Hallo puberteit! Een heleboel hormonen stromen door jouw lichaam en dat maakt je ook emotioneler. Dat kan een echte rollercoaster zijn en dan is het fijn om daarover met iemand te praten. 

Zit je met vragen rond liefde, seks of geaardheid, maar durf je dit niet te vragen aan je ouders of vrienden?  Wij zijn er voor jou en our lips are sealed. Wij hebben beroepsgeheim dus alles wat je aan ons vertelt, blijft tussen ons. Enkel in uitzonderlijke gevallen, zoals wanneer je veiligheid in gevaar is, moeten we wel iets ondernemen. 

Heb je het gevoel dat je iets moest doen waar je nog niet klaar voor was of heeft er iemand jou misbruikt? Praat erover. Wij zijn er voor jou! Check ook zeker Nu praat ik erover

Twijfel je over je geaardheid of wil je praten over gender? Check dan zeker Lumi en Wel Jong Niet Hetero

Interessante websites: