In elk gezin is er wel eens ruzie. Maar soms kan het goed fout lopen en dan is het belangrijk om daarover te praten.  

Als je op een thema klikt, opent de tekst eronder.

Je ouders gaan uit elkaar. Wat betekent dit voor jou? Waar ga jij wonen? Wie beslist daarover? Heb jij ook iets te zeggen?

Wanneer jouw ouders beslissen om uit elkaar te gaan en te scheiden, kan dit voor jou heel hard aankomen. Er is veel onzekerheid want je weet niet hoe het verder moet. In de meeste gevallen kiezen ouders voor co-ouderschap en wordt er een regeling voor jou en/of jouw broers/zussen uitgewerkt. Dit betekent dat je afwisselend bij je mama en je papa woont en dat zij samen verantwoordelijk blijven over jouw opvoeding.  

Komen jouw ouders er onderling niet uit en kunnen ze geen goede afspraken maken? Dan kan de rechtbank ingeschakeld worden en een beslissing nemen. Ben je 12 jaar of ouder? Dan mag je altijd jouw mening geven.   

Een scheiding kan heel moeilijk zijn waardoor je je moeilijk kan concentreren op school. Vertel dus zeker op school aan een leerkracht of aan je CLB-medewerker wat er aan de hand is. Zo kan de school hier rekening mee houden.  Wil je hier eerst liever anoniem over spreken? Ga dan naar CLBCh@t.     

Interessante websites:  

Iedereen maakt wel eens ruzie, dat is heel normaal. Het is wel belangrijk om een ruzie uit te praten, anders blijf je ermee zitten. Leg jouw gevoelens, gedachten en verlangens uit aan je ouders. Op die manier leren jullie elkaar beter begrijpen. Raar maar waar, jouw ouders zijn ooit ook jong geweest.

Tips

  • Luister goed naar elkaar en laat elkaar uitspreken.  
  • Spreek altijd vanuit de ik-vorm. Zo voorkom je dat de ander zich aangevallen voelt.  
  • Besef dat iedereen fouten maakt, ook jouw ouders.  
  • Vraag je ouders hoe hun puberteit was en waarover zij toen meningsverschillen hadden met hun ouders.   

Heb jij vaak ruzie met je ouders? Probeer erover te praten met je vrienden, een leerkracht of vraag een gesprek aan met de CLB-medewerker op jouw school. Anoniem chatten kan ook via CLBCh@t.

Interessante websites:  

Ben je niet graag thuis of kan je niet langer thuisblijven? Denk je soms aan weglopen? Elke situatie is anders en de mogelijke oplossingen hangen dan ook af van jouw situatie.   

Hoe moeilijk het thuis ook is, weglopen is meestal niet de beste oplossing en kan gevaarlijk zijn.  Een eerste stap kan zijn om je verhaal te vertellen aan iemand die je vertrouwt: een vriend, een leerkracht, een familielid, ...  

Blijft je situatie echt moeilijk? Ga dan in gesprek met een hulpverlener van het CLB of het JAC die samen met jou bekijkt welke mogelijkheden er zijn. Onze medewerkers hebben beroepsgeheim, maar zullen wel stappen zetten als jij in gevaar bent. We doen dit steeds in overleg met jou.  

Ben je thuis in gevaar? 

Is het thuis niet veilig of doet er iemand je pijn? Zoek dan zo snel mogelijk hulp.  Praat erover met professionele hulpverleners, zoals het CLB en het JAC. Wij staan gratis voor je klaar! Je kan ook chatten met iemand van Nu praat ik erover.   

Heb je dringend hulp nodig? Bel 112!  

Interessante websites: