Crea 16

kleuterschool en lagere school

Wie is Odette Dabilgou?

Op initiatief van de leerlingen van L6B startten we in oktober 2012 via Plan België met de financiële adoptie van Odette Dabilgou, een meisje van 5 jaar uit de Namentenga - streek in Burkina Fasso.
Namentenga ligt in het noorden van Burkina Fasso. Er leven ongeveer 300 000 mensen verspreid over 170 dorpen in 8 districten.In dit gebied leven de Peul, Moose, Gourmantché en Foulsé samen in een heuvelachtige droge streek waar het zelden regent.

De exacte geboortedatum van Odete is niet bekend, omdat het in haar cultuur niet de gewoonte is om deze speciale gebeurtenis te linken aan een kalenderdatum. Odette spreekt Moors en wordt christelijk opgevoed.

 

Familie:

Haar vader is Julien, een eenvoudige boer, geboren in 1961. Moeder Binta Elisabeth, geboren in 1963, werkt eveneens op het land.
Verder heeft ze nog een broer (Joseph, 11 jaar) en 2 zussen (Marie en Nathasie, respectievelijk 9 en 19 jaar). Er wonen ook enkele kennissen bij het gezin van Odette. In de plaatselijke cultuur worden ze als familieleden beschouwd.

 

Woning:

De familie woont in een huis van gedroogde modderbakstenen met metalen dak.

 

School:

Odette gaat naar de kleuterschool op een half uurtje afstand van haar huis. Ze kreeg alle noodzakelijke vaccinaties. Volgens de familie is ze gezond en heeft ze nog geen ernstige ziekte gehad.

 

Gezondheid en hygiëne:

De familie haalt water uit een handpomp die op ongeveer  1km afstand van hun huis werd geboord.
Toiletten zijn er niet in het dorp, ze gebruiken het veld of het struikgewas. Op een half uurtje afstand is er ook een gezondheidsfaciliteit waar Odette en haar familie terecht kunnen voor de meest elementaire hulp.

Deze informatie over Odette en haar gezin werden door Sebastien Dabilgou, vrijwilliger binnen de gemeenschap, bezorgd aan Plan International.

 

Wat doet Plan met ons geld?

Om ons adoptiekindje te steunen moeten we jaarlijks €300 storten op het rekeningnummer van Plan.
De leerlingen en leerkrachten zullen elk schooljaar d.m.v. kleine acties dit geld proberen in te zamelen. Het geld wordt gebruikt om te investeren in waterpompen (met gezuiverd water), sanitair (vrijwel geen toiletten in deze streek), onderwijs (er zijn te weinig klaslokalen en meisjes moeten vaak thuis blijven om te werken) en gezondheidszorg (veel kinderen sterven er aan malaria, veel jongeren aan AIDS).

 

Enkele foto's van Odette:

Odette 6 jaar
o1

Odette 7 jaar
o2

 

Enkele foto's van onze acties:

Om ons adoptiekindje "Odette" te steunen organiseerden de leerkrachten levensbeschouwelijke vakken een markt na school. Dankzij onze leerlingen, hun ouders en onze collega's verzamelden we maar liefst €874 ... dankjewel iedereen!
markt

 

Odette-markt

odette markt