Stedelijk deeltijds kunstonderwijs

beeld - muziek - woord - dans

Ziëna 2022-2023

 

Een must voor wie zoekt naar kunst in de brede zin van het woord, voor wie het hedendaagse als inspiratiebron wil verkennen en meerwaarde zoekt.
Najaar 2022 focussen we op ‘MUST HEAR’. Voorjaar 2023 komen ‘MUST READ’ en ‘MUST SEE’ aan bod, alles met als thema ‘DOMEINOVERSCHRIJDENDE KUNSTENAARS’

MUST HEAR

Hanne Deneire en programma opening
Op deze eerste avond stellen we eerst even alle lezingen/evenementen voor. We gaan in gesprek met componiste, choreografe en beeldend kunstenaar Hanne Deneire. Wat heeft haar ertoe gebracht om kunstdisciplines te combineren? Wat kan men leren van haar - en kunstenaars in het algemeen - die domeinoverschrijdend denken en creëren? We onderbouwen haar visie met literatuur, dans, muziek en beeldende kunst.
Dinsdag 18 oktober 20.00u – 22.00u
Academie Berchem - Pauzeruimte in de Willem Van Laerstraat 15-17, Berchem

Remco Campert en jazzmuziek
‘Een leven duurt maar één mens lang’ stelde Remco Campert. De schrijver en - zoals hij zichzelf voelde - jazzmusicus overleed helaas afgelopen jaar (2022). Er valt heel wat leren van Campert als je zijn poëzie, verweven met muziek en beeld, beter begrijpt.
Dinsdag 22 november 20.00u – 22.00u
Academie Merksem, Nieuwdreef 135, Merksem

John Cage, domeinoverschrijdend denken en creëren: ! deze Ziëna gaat niet door en wordt verplaatst naar een latere datum
John Cage verkende zowat alle artistieke overgangsgrenzen. Op het einde van zijn leven wendde hij zich naar beeldende kunst, waarbij hij dezelfde methoden gebruikte als voor zijn muzikaal werk. We verkennen zijn typische artistieke visies in een lezing ‘domeinoverschrijdend denken en creëren’.
Dinsdag 20 december 20.00u – 22.00u
Academie Wilrijk, Doornstraat 8, Wilrijk

MUST READ

Leen Verheyen, literatuur en filosofie
Literatuur en filosofie zijn de sleutels waarmee Leen Verheyen een unieke wereld opent. Zij werkt als theatermaker, -auteur en -docent. Wij laten haar aan het woord over de wisselwerking tussen literatuur en filosofie, vooral in haar werk. Leen Verheyen is auteur van het filosofische boek ‘Wat de lezer leert’. Ook de aan haar gerelateerde muziek en beeldende kunst illustreren wij graag bij haar ‘werk en zijn’.
Dinsdag 24 januari 20.00u – 22.00u
Academie Borgerhout, Collegelaan 3-5, Borgerhout

Peter Ghyssaert, literatuur en muziek  deze Ziëna wordt vervangen door: John Cage en Vlaams auteur Yella Arnauts, domeinoverschrijdend denken en creëren: 
We exploreren de creatie-denkwijzen van beide domeinoverschrijdende kunstenaars.  John Cage verkende zowat alle artistieke overgangsgrenzen. Op het einde van zijn leven wendde hij zich naar beeldende kunst, waarbij hij dezelfde methoden gebruikte als voor zijn muzikaal werk. We verkennen zijn typische artistieke visies. In deze lezing staan vooral de beeldende kunst, gerelateerd aan muziek en literatuur centraal. Zo bieden literatuur, beeld en muziek sleutels die ons referentiekader verrassend kunnen verruimen.
Dinsdag 28 februari 20.00u – 22.00u
Academie Wilrijk, Doornstraat 8, Wilrijk

Hugo Claus, domeinoverschrijdend denken en creëren
Hugo Claus is zijn hele leven ook een hartstochtelijk schilder en tekenaar geweest. Hij maakte deel uit van de Cobragroep. We onderzoeken en verklaren de betekenis van zijn beeldend werk op zijn literair werk. Ook muzikaal werk, hieraan gerelateerd, komt aan bod in deze lezing.
Dinsdag 21 maart 20.00u – 22.00u
Academie Berchem, Willem Van Laarstraat 15-17, 2600 Berchem

MUST SEE

De nieuwe Vlaamse film, domeinoverschrijdend
De nieuwe Vlaamse film wordt in functie van de rode draad ‘domeinoverschrijdend werk’ besproken. Er is een Q&A met de regisseur met vervolgens de gratis filmvertoning. In het voorjaar 2023 wordt de film gekozen en bekend gemaakt op de ZIËNA-website.
Dinsdag 18 april, vanaf 19.00u
Cultuurcentrum De Kern - Kern 18, Wilrijk: Q&A 19.00u – 20.00 / Film 20.15u

Gegidste wandeling in het Middelheimmuseum rond domeinoverschrijdende kunstenaars
Als afsluiting van dit ZIËNA-programma wandelen we langs beelden van domeinoverschrijdende kunstenaars.
Dinsdag 27 juni, 18.30u -19.30u
Middelheim museum - Middelheimlaan 61, Antwerpen

Praktisch:

Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar ziena@stedelijkonderwijs.be met vermelding van

  • inschrijving Ziëna
  • je naam en voornaam
  • je telefoonnummer
  • datum lezing

Deelname is gratis