De Boomhut

stedelijk basisonderwijs

Onze school

De Boomhut, waar het avontuur begint!

Welkom bij De Boomhut, een groene buurtschool in de wijk Groenenhoek in Berchem. Je kind kan hier zichzelf zijn en vele talenten ontwikkelen. In onze school staat respect bovenaan: respect voor de ander, voor de natuur, voor het milieu. Er hangt een open, warme sfeer waar kinderen op hun gemak zijn en graag naar school gaan. Daar zorgen we allemaal samen voor: met jou, de kinderen, de leraren en de buurt. 

Talenten ontwikkelen 

Elk kind is welkom in De Boomhut, welke achtergrond het ook heeft. Je kind leert hier vertrouwen in zijn of haar eigen kunnen. Het mag fouten maken en eruit leren. We ondersteunen elk kind op de manier die het beste past: met extra ondersteuning of extra uitdaging. De zorgleerkracht helpt zoveel mogelijk in de klas.  

We halen het beste uit onze leerlingen dankzij onze EDI-aanpak (Expliciete Directe Instructie). We besteden eerst ruime aandacht aan de uitleg bij een opdracht. Dan controleren we meteen of de leerlingen de leerstof begrepen hebben. Zo kunnen we bijsturen voor we aan oefeningen beginnen.

We stimuleren je kind om bestaande talenten te ontplooien en nieuwe te ontdekken. Met verschillende klassen samen werken de leraren rond thema’s als muzische vorming of natuur. Zo kan elk kind schitteren. We gaan vaak op uitstap in onze buurt: we bezoeken de wijkbibliotheek De Vertellerij, gaan kijken bij lokale handelaars of helpen kerstversiering te maken. We trekken naar de volkstuintjes, het Te Boelaerpark, naar ’t Rooi om te sporten… Je kind kan zelfs hobby’s uitoefenen in de school, want de turnkring en de tekenacademie zitten in ons gebouw. 

Verbondenheid en respect 

De verbondenheid is groot in onze school. Leerlingen, leraren, ouders, directie: iedereen hoort erbij en werkt samen. Onze leerkrachten nemen samen de verantwoordelijkheid op voor de zorg voor je kind. Ze gaan warm en positief om met kinderen. We hameren sterk op respect voor de eigenheid en talenten van de ander. Daardoor zien de kinderen diversiteit als een kracht. We leren hen luisteren en constructief hun mening vertellen. We hebben maar een aantal afspraken, maar die zijn duidelijk en iedereen kent ze. Is er een conflict? Dan praten we dat uit in de klas.  

Groene school 

In De Boomhut leert je kind genieten van de natuur en er respectvol mee omgaan. We hebben drie groene speelplaatsen en een echte ‘schooltuin’. Beton zie je er niet, enkel bomen en gras, bergjes, houten toestellen en zand. Het is een plek om te fantaseren, verstoppertje te spelen, te klimmen of in tunnels te kruipen. Op de andere speelplaatsen vind je speeltoestellen, een voetbalveldje, klimmuren, een amfitheater en natuurlijk...een boomhut! De leerlingen helpen met zaaien en houden de speelplaats proper. Als het kan, geven we les in ons buitenklasje

Je kind leert hier dagelijks wat duurzaam leven is. We doen zoveel mogelijk te voet. We voorkomen verspilling, sorteren afval en drinken enkel water en thee. We ruimen mee op in de buurt. De kinderen krijgen gratis fruit op vrijdag. We maken hen bewust over duurzaamheid, onder meer via workshops bij het Ecohuis.  

Ouder, je bent onze partner 

We vinden een open communicatie met jou heel belangrijk. Aan de schoolpoort kan je altijd een leraar of de directeur aanspreken. Je kleuter breng je tot in de klas. We praten open en eerlijk met jou, ook in moeilijkere situaties. Via Smartschool zie je elke maandag de weekplanning en krijg je elke maand een nieuwsbrief.  

Wil je je inzetten voor de school van je kind? Dan zit je goed bij De Boomhut! Je kan ideeën geven, uitstappen begeleiden, helpen om onze speelplaatsen nog groener te maken… Ben je meer een zorgend type? Dan kan je mee de middagbewaking doen, of de voor- en nabewaking. Of je houdt toezicht bij het middagslaapje van de peuters. Wil je meehelpen op schoolfeesten? Kom bij onze enthousiaste ouderwerkgroep! 

Ben je benieuwd naar wat oud-leerlingen en ouders vinden van onze school? Ontdek hun ervaringen in dit filmpje!