De Vlinderboom

kleuter- en lagere school

Werkgroep Schooltuin

Wat doet de werkgroep schooltuin?

Alle leerlingen van het 3de en 4de leerjaar komen tijdens de schooluren in de schooltuin werken. De leden van de werkgroep schooltuin van de oudervereniging helpen de leerkracht daarbij. Samen met hun kinderen zorgen zij ook voor de schooltuin tijdens de vakantieperiodes. Wanneer er grotere werken zijn, zoals het snoeien van bomen en klimop, herstellingen uitvoeren, tuin winterklaar maken of paadjes heraanleggen, spreken we ook af en toe buiten de kantooruren af tijdens de schoolperiodes.

Wil je mee op de kar springen? Stuur dan een berichtje naar schooltuin@devlinderboom.org. Dat is zeker een aanrader! Het is heel fijn om samen met de kinderen verse soepgroenten te kweken en te genieten van de natuur.

WormenGoudsbloemTakkenWeerhuisjePompoenenCrea

Waar is onze schooltuin gelegen?

Onze schooltuin bevindt zich achter het scoutslokaal, naast de kleuterschool.

Wat is er allemaal te doen in de schooltuin?

Onze schooltuin heeft een moestuin, fruitbomen, bessenstruiken, kruiden, een vijver, een composthoop, een wilgenhut en een weerhuisje. We zijn op een speelse manier bezig met planten en bloemen. We volgen de groei en de bloei van planten en bloemen op, we werken in de vruchtbare aarde, we maken kennis met kleine diertjes uit de vijver, we leren op de juiste manier composteren, we uiten ons op een creatieve manier, en nog veel meer...

Wat gebeurde er de voorbije week in de schooltuin?

Op woensdag ging juf Anneleen met haar klas 4A en de hulp van enkele mama's in de schooltuin werken

De netten werden van de vijver gehaald, gedroogd en opgerold in het tuinhok gelegd. We zijn niet zeker of we alle piketten hebben teruggevonden, want dat waren er maar een 6-tal. De blaadjes werden uit de vijver geschept en er rond weggeharkt. Jammer genoeg vonden we 2 dode kikkers in de vijver en die hebben we dan maar een mooi grafje tegen de muur gegeven. We hebben gelukkig ook nog minstens 1 levende kikker gezien. Hopelijk vinden nog enkele andere de weg naar de vijver de komende weken zodat we binnenkort weer kikkervisjes hebben.

Alle perkjes werden bemest en bestrooit met compost en nadien terug omgeharkt. Bij het zeven van de compost vonden we verschillende kriebelbeestjes, die we van dichter bij hebben bekeken. Omdat het zeven van de compost wel wat tijd vergde en er maar 1 echte zeef was, hebben we nog niet alle compost van de 1ste bak kunnen verwerken. En dus ook nog niet de andere compostbakken kunnen overscheppen naar de volgende bak. De eerste bak is bijna leeg, de zwarte teil zit nog vol compost die gezeefd moet worden.