Encora

Centrum voor Volwassenenonderwijs

Bindingen

campagnebeeld: vrouw met Afrikaanse mixerTaal bindt mensen. Een stad heeft er alle baat bij dat haar bewoners een goede kennis van het Nederlands hebben.  In Antwerpen kan iedere anderstalige bewoner een beroep doen op een uitgebreid aanbod van lessen Nederlands als tweede taal (NT2) in het Centrum voor Basiseducatie, in één van de Centra voor Volwassenenonderwijs, in het Universitair Talencentrum of bij VDAB.  Bij Encora vinden de lessen NT2 plaats in een context die zo dicht mogelijk aansluit bij de leefwereld van de cursist. Het project Bindingen sluit hier maximaal bij aan en haalde de mooiste gesproken en geschreven verhalen bij de cursisten naar boven.

Bindingen
4000 cursisten volgen momenteel Nederlands als tweede taal bij het Stedelijk Volwassenenonderwijs. Omdat motivatie en leren samen gaan, zoekt het centrum voortdurend naar verschillende leermethodes en projecten die het leren extra prikkelen en stimuleren. Het project Bindingen is daar een voorbeeld van. 

Wat in 2011 startte als een schrijfproject over objecten groeide in 2013 uit tot een groots opgezette tentoonstelling Bindingen, grenzeloos anders - toch verbonden. Daarnaast werd ook een foto- en verhalenboek gepubliceerd dat foto’s en zelfgeschreven verhalen weergeeft van de cursisten Nederlands Tweede Taal. De school kon voor de financiering van dit project een beroep doen op stad Antwerpen en op vzw Ondersteuningscentrum Sité. 

Schrijven over een dierbaar object
Encora telt meer dan 140 nationaliteiten onder haar cursisten. De meesten lieten hun omgeving, objecten en familieleden achter.  Lesgevers gingen op zoek naar wat hen dierbaar is: welk voorwerp ze koesteren, waarom ze eraan gehecht zijn, waarvoor het dient en wie het maakte. Alles kon: een handgemaakt voorwerp, iets uit hun eigen land, iets van hier. Wat de cursist ook meebracht, wat telde was zijn verhaal. Een verhaal uiteraard – in het kader van de lessen Nederlands – in onze taal.
De reacties en teksten kwamen massaal binnen en brachten een dynamiek op gang. Het project Bindingen was geboren.  De lesgevers maakten lessen rond Bindingen en organiseerden trefdagen waarop de cursisten hun voorwerp presenteerden. Het enthousiasme was groot. De belangstelling die de cursisten hadden voor elkaars voorwerp, elkaars verhaal was onvoorstelbaar, soms aangrijpend.

Fotoboek Bindingen: Grenzeloos anders en toch verbonden
De objecten (gaande van een Afrikaanse mixer over een in stro gemaakt schilderij tot een bijzonder kledingstuk) werden samen met de persoon gefotografeerd door Karin Borghouts.  Tekst en beeld werd gebundeld in een boek.  De teksten variëren, naargelang het niveau NT2 van de cursist.
Zo bijvoorbeeld beschrijft Pallo Rolando uit Ecuador zijn veer van een condor: 

“Deze veer is belangrijk voor mij omdat ze de vrijheid symboliseert. Deze vogel kan naar elk land vliegen en reizen zonder grenzen, ik ook. Deze veer leeft spiritueel nog verder.
Ik voel me zoals deze veer.”