Encora

Centrum voor Volwassenenonderwijs

Begeleider in de kinderopvang

Over de opleiding

Als begeleider in de kinderopvang werk je graag met kinderen, zowel baby's, peuters en kleuters als lagere schoolkinderen en beginnende pubers. Je houdt van verzorgen, maar ook van ravotten. Je speelt graag mee, maar je durft ook leiding te nemen. Je bent daarnaast graag creatief bezig en je kan de kinderen hierin stimuleren met je eigen enthousiasme. Je bent bereid met alle kinderen én met hun ouders een klimaat van veiligheid, respect en vertrouwen op te bouwen. Ook wil je graag samenwerken in een team met collega's en leidinggevenden.

Je verwerft competenties op vlak van:

  • dagelijkse begeleiding van kinderen
  • begeleiden van activiteiten, spel
  • verzorging van zieke kinderen, EHBO
  • samenwerken in team
  • omgaan ouders
  • begeleiding van kinderen met specifieke noden

Het modeltraject van deze opleiding loopt over 2 jaarTraject op jouw maat is mogelijk: je kan sneller of trager de opleiding afronden! Volg je een individueel aangepast traject, dan kan je rooster er helemaal anders uit zien: meer les, meer stage, les op verschillende lesdagen, ...

Gedurende de opleiding sta je 640 uren in de praktijk waarvan minstens 160 uren in een groepsopvang (kinderdagverblijf) en minstens 160 uren in een Initiatief Buitenschoolse Kinderopvang.
Je kunt ook 1 keer stage lopen in een kleuterschool of de gezinsopvang.
Doorheen de stages word je gecoacht door een mentor op de werkvloer en door een supervisor vanuit de opleiding. Je kan een ruime waaier aan ervaringen opdoen, waar we tijdens de lessen mee aan de slag gaan en omgekeerd: ook tijdens de les krijg je een aanbod aan informatie waarmee je aan de slag kan tijdens je stage.

Wil je deze opleiding volgen maar spreek je nog onvoldoende Nederlands?
heb je nog geen module 2.4 Nederlands behaald? Schrijf je dan in voor het traject Nederlands (NT2) voor de sociale sector.

Laatste aanpassing van deze pagina: 14/02/2020

Gerelateerde opleidingen

Andere opleidingen die je mogelijk kunnen interesseren:

Trajectbegeleiding

Wil je informatie over de verschillende opleidingen van personenzorg? Wil je weten welke trajecten mogelijk zijn? Neem dan contact op met de trajectbegeleiding.

Deel deze opleiding