Encora

Centrum voor Volwassenenonderwijs

Begeleider baby's en peuters

Over de opleiding

Als begeleider van baby's en peuters werk je graag met kinderen. Je houdt van verzorgen, maar ook van ravotten. Je speelt graag mee, maar je durft ook leiding te nemen. Je bent daarnaast graag creatief bezig en je kan de kinderen hierin stimuleren met je eigen enthousiasme.
Je bent bereid met alle kinderen én met hun ouders een klimaat van veiligheid, respect en vertrouwen op te bouwen. Ook wil je graag samenwerken in een team met collega's en leidinggevenden.

In de opleiding ontwikkel je de nodige pedagogische kwaliteiten om kinderen tussen 0 en 3 jaar te begeleiden en te stimuleren. 
Je verwerft competenties op vlak van:

  • dagelijkse begeleiding van kinderen
  • begeleiden van activiteiten, spel
  • verzorging van zieke kinderen, EHBO
  • samenwerken in team
  • omgaan met ouders
  • begeleiding van kinderen met specifieke noden

Gedurende de opleiding sta je 480 uren in de praktijk waarvan minstens 320 uren in een groepsopvang (voor werkenden in de gezinsopvang 160u).
Je kunt ook éénmalig stage lopen in een kleuterschool. Doorheen de stages word je gecoacht door een mentor op de werkvloer en door een supervisor vanuit de opleiding.

Je kan een ruime waaier aan ervaringen opdoen, waar we tijdens de lessen mee aan de slag gaan en omgekeerd: ook tijdens de les krijg je een aanbod aan informatie waarmee je aan de slag kan tijdens je stage.

Wil je deze opleiding volgen maar spreek je nog onvoldoende Nederlands? Heb je nog geen module 2.4 Nederlands behaald? Schrijf je dan in voor het traject Nederlands (NT2) voor de sociale sector.

Laatste aanpassing van deze pagina: 13/09/2019

Gerelateerde opleidingen

Trajectbegeleiding

Wil je informatie over de verschillende opleidingen van personenzorg? Wil je weten welke trajecten mogelijk zijn? Neem dan contact op met de trajectbegeleiding.

Deel deze opleiding