Encora

Centrum voor Volwassenenonderwijs

Cursisten Portugees op de radio!

Cursisten van de opleiding Portugees richtraden 3 en 4 namen deel aan het Portugese radioprogramma "Desafio em 77 palavras" van Radio Sim. Veteraan-cursist Theo de Backer en juf Luiza waren de drijvende krachten achter dit initiatief.
logo van het radioprogramma

In het programma zit een onderdeel met de uitdaging om een tekst te schrijven van exact 77 woorden volgens een vastgelegd stramien. 

Het programma is in Portugal een groot succes en eerder verscheen al een boek met teksten van de deelnemers. Misschien valt onze tekst deze eer ook ooit te beurt.

De studenten stuurden onderstaande tekst in. Je kan hier het radio-item (aflevering van 11 april 2017), vanaf de tweede minuut hoor je duidelijk "Encora" en "Belgica". Daarna volgt de Portugese tekst.

 

A Falcoaria
geschreven door: Eugène Leys, François  Caluwaerts, Magda Van Dessel en Myriam Van Mieghem

Era uma vez um Xeque de Oman que gostava muito de caçar com o seu falcão. Num dia, depois duma reunião fatigante sobre a importância da equitação, o Xeque convidou o ministro de desporto de Dubai no parque do seu castelo magnífico para relaxarem durante uma falcoaria. Porém o dia terminara num conflito diplomático. O falcão provavelmente sem fome, em vez de apanhar uma presa, arrancou com as garras a peruca daquele ministro furioso e levantou voo.

 

Vertaling:
Er was eens een sjeik van Oman die ontzettend hield van de jacht met zijn valk. Op een dag, na een vermoeiende bijeenkomst over paardrijden, nodigde de sjeik de minister van sport van Dubai uit om te relaxen in het park van zijn prachtig paleis, tijdens een demonstratie van de valkenjacht. De dag zou echter eindigen in een politieke rel. De valk, waarschijnlijk niet hongerig, rukte, in plaats van een prooi te pakken, met zijn klauwen de pruik af van de woedende minister en vloog weg.

woensdag 26 april 2017