Eandis

Eandis logo testStart project rationeel energieverbruik 

Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen en Eandis kunnen al terugblikken op een succesvolle samenwerking sinds begin 2011. Toen lanceerden beide het grootste project rond rationeel energiegebruik in Vlaanderen waardoor maar liefst 129 energiebesparende maatregelen worden ontplooid in 67 schoolgebouwen. Het gaat onder meer over stroomvervangingen en stookplaatsrenovaties, dakisolatie, energiezuinige verlichting met verbeterd lichtniveau, hoogrendementsbeglazing, luchtgroepen met warmterecuperatie en het plaatsen van zonnepanelen.

Nieuwe energiebesparende ingrepen

Eandis ondertekende in juni 2013 een nieuwe overeenkomst met Stedelijk Onderwijs Antwerpen, ter waarde van ongeveer 18 miljoen euro. Eandis zal hierop volgend heel wat nieuwe energiebesparende ingrepen uitvoeren in de schoolgebouwen van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Bovenop de lopende projecten, staan nog 34 stookplaatsrenovaties, 35 dakisolatieprojecten en 23 renovaties van buitenschrijnwerk extra gepland, verspreid over 43 schoolgebouwen van de stad Antwerpen. Maar daar houdt deze nieuwe fase in de samenwerking tussen Eandis en het Stedelijk Onderwijs Antwerpen niet op. De klantcabines zullen gerenoveerd worden en het wagenparkbeleid geoptimaliseerd.

Daling van 26% op de jaarlijkse energiefactuur

De eerste fase bracht tot nu toe een besparing van 195 MWh/jaar elektriciteit en 8271 MWh/jaar aardgas. Eens alle ingrepen achter de rug zijn zal de jaarlijkse energiefactuur van het Stedelijk Onderwijs met 26% dalen. Daarenboven wordt er sindsdien 143 MWh/jaar elektriciteit door het Stedelijk Onderwijs lokaal geproduceerd.

Leerlingen sensibiliseren

Technische ingrepen in de schoolinfrastructuur zijn echter onvoldoende om te komen tot een aangehouden rationeel gebruik van energie. Minstens zo belangrijk is de bewustwording en mentaliteit van de vele mensen die gebruik maken van deze infrastructuur, in het bijzonder de leerlingen en leerkrachten. Daarom werd in 2011 onder de noemer ‘Energiecoole school’ een uitgebreide campagne uitgerold om zowel leerkrachten als leerlingen maximaal te betrekken bij dit project en hen te sensibiliseren om duurzaam om te gaan met energie. Bekijk deze sensibiliseringscampagne op www.energiecooleschool.be.

In 2013 ondersteund Eandis het pilootproject met 12 basisscholen die gedurende 1 schooljaar sensibiliseringsacties rond energie zullen opzetten met als doel 10 tot 15% te besparen. In 2014 starten 11 nieuwe basisscholen en 1 secundaire school.