Energiecoole school

Sensibiliseringscampagne
In 2012 lanceerde het Stedelijk Onderwijs in samenwerking met Eandis een grote sensibiliseringscampagne in alle scholen van het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen: www.energiecooleschool.be. 

Het energiecoole project van het Stedelijk Onderwijs kadert in de doelstelling van de stad, om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 50% te verlagen en 20% minder energie te verbruiken tov. 2005. De campagne spoorde leerlingen en leerkrachten aan om ramen en deuren te sluiten, lichten uit te doen, computers niet onnodig in standbymodus laten staan en met de fiets naar school te komen. Er werd een wedstrijd georganiseerd waarbij scholen zelf een energiecoole slogan mochten verzinnen. De campagne werd afgesloten met een groot slotevent in Park Spoor Noord waar de 10 scholen met de beste slogans beloond werden met een energiecoole cheque.

Pilootproject met 12 energiecoole scholen
Duurzaamheid en energiezuinig leven zijn thema's die ook een plaats moeten krijgen in de klas. Alleen zo kunnen we erin slagen om jongeren ook echt energiebewust te leren leven. Kleine gedragsveranderingen maken een groot verschil in energieverbruik. 
In september 2013 zijn 12 scholen van het Stedelijk Onderwijs gestart met een sensibiliseringsproject rond zuinig energieverbruik. Gedurende 1 schooljaar werkten leerkrachten en leerlingen van deze 12 pilootscholen intensief rond ‘energie’. Door middel van acties en gedragsaanpassingen probeerden ze zoveel mogelijk energie te besparen in hun school. Ze maten het verbruik van aardgas en elektriciteit en volgden dit verder op. Ze bekeken samen met MOS- en Ecoscholen welke projecten en acties ze konden opstarten om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren rond energieverbruik. En waar mogelijk werd energiebesparing en duurzaamheid verwerkt in de lessen. 

Begin juni werd de doelstelling reeds behaald: een besparing van bijna 80.000 euro. 7 scholen kregen van Eandis een energiecoole cheque van 600 euro die ze mogen inruilen voor een duurzame aankoop of schoolreis. De meeste betrokken scholen zullen het project verderzetten maar er stappen ook heel wat nieuwe scholen in het project. 

Bekijk hier het filmpje dat het hele energiecoole project voorstelt (korte versie).

 

Bekijk hier de lange versie van het filmpje met reportages over de verschillende acties in de scholen.

Nieuwe energiecoole scholen

Het Stedelijk Onderwijs wil het energiecoole project de volgende jaren uitbreiden naar zoveel mogelijk van zijn scholen. Elk schooljaar stappen nieuwe scholen van het Stedelijk Onderwijs in het project.