FabLab+

Creatief laboratorium

Elektrospel

Samen met leerlingen uit een 5de en 6de maakte we een elektrospel. Gezien de tijd beperkt was hielden we ons aan 9 vakjes links die met 9 andere vakjes rechts verbonden moesten worden.
Natuurlijk zijn er nog heel wat varianten mogelijk.

STAP 1: opbouw van de stroomkringelement
In bijlage vind je een instructiefiche om het basiselement met stroomkring te maken. Hiervoor heb je nodig: een ledlampje, een knoopcelbatterij CR2032 3V, weerstandje van 120 Ohm, geleidende draad en een soldeerbout. Let op dat je de juiste polariteit van het ledje gebruikt (het korte pootje moet aan de negatieve kant van de batterij).

 

STAP2 : monteer het stroomkringelement op de basisplaat
Gebruik 2 houten deuvels om het stroomkringelement bovenaan/onderaan de basisplaat te bevestigen.

STAP 3: maak de contactbanen
Gebruik een lasersnijder om het sjabloon in iets dikker/steviger karton uit te snijden. Wij gebruikten hiervoor grecupereerd (fout gedrukt) tetra karton.
Plooi een tiental repels van 2,5 cm aluminiumpapier 3 dubbel. Gebruik ze om telkens een bolletje links met een bolletje rechts te verbinden. Kleef de hele baan goed af met plakband alvorens een volgende baan te plakken. Tip: wij sneden met de snij- printplotter vierkante isolatiestickertjes uit om gemakkelijk rond de gaatjes te plakken (zo bleven de gaatjes binnenin toch nog open => laten zo de elektrische stroom door).

In bijlage vind je ook een instructiefiche hoe je deze contactbanen moet maken.
Wanneer ze klaar zijn kan je het sjabloon op 4 verschillende manieren op de basisplaat leggen, telkens andere koppels links en rechts (gebruik 4 kleurtjes karton om aan te duiden).
Vergeet onderaan niet de 2 extra deuvels te voorzien.

 

STAP 4: maak koppels
Gebruik het sjabloon om in karton een kader uit te snijden met de lasersnijder. Achter de vakjes kunnen dan ofwel verschillende afbeeldingen geplakt worden, of je kan een volledig blad voorbereiden op computer door bijvoorbeeld het sjabloon in bijlage te gebruiken.

Name: 
Jorg Wintraecken FabLab+
Categorie: 
speelgoed en spelletjes
Gebruikte technieken: 
lasersnijden
elektriciteit