FabLab+

Creatief laboratorium

Kalenderdoosje

STAP 1: ontwerpen en tekenen
Ik ben gestart met 3 doosjes te ontwerpen op markercase.com.

  • Een doosje van 40x40x40 mm (buiten maten)
  • Een doosje van 20x20x80 mm (buiten maten)
  • Een doosje van 43x83x83 mm (binnen maten + 3mm speling)

Ik gebuikte MDF van 3mm dikte.
De laser cutting kerf zette ik op 0.1mm. Je kan dan de bestanden dowloaden als .svg bestand.

In Adobe illustrator heb ik verschillende tandjes aangepast/weggedaan. Ik werkte hierbij voornamelijk met de pathfinder.
Ik zette er ook cijfers en de maanden op. Ik zetten ook deze cijfers en letters om in letteromtrekken (zo krijg je vormen ipv text, ik was niet zeker of dit lettertype op de computer van de lasersnijder staat).
Ik sloeg m’n ontwerp op als .pdf!

STAP 2: uitlaseren
Ik gebruikte de Gravograph lasersnijder. Ik importeerde het .pdf-bestand in de software Gravostyle7.
Zie foto’s in bijlage voor de settings die ik gebruikte.
Ik heb de letters en cijfers niet gegraveerd (meestal zwarte kleur dan) omdat dit meestal langer duurt. Ik heb enkel de contouren zeer zachtjes vectorieel laten uitsnijden (zodanig dat het er zeker niet door was). Ik gebruikte hiervoor de licht blauwe kleur.

STAP 3: monteren
De tandjes passen soms nogal nipt in elkaar, waardoor je best een klein zacht hamertje gebruikt om de blokjes in elkaar te zetten. Voordeel is dat je geen lijm hoeft te gebruiken. Soms zaten de tandjes toch wat te los, in dat geval heb ik wat lijm tussen de tandjes gesmeerd.
Let op dat je de juiste nummers bij elkaar zet! Wanneer je hier iets wisselt zou het kunnen dat je niet meer alle dagen van de maand kan maken met de 2 blokjes!

BIJLAGEN:
In bijlage vind je de vectoriële .pdf. Het .gnh bestand dat je in Gravostyle7 kan openen kan ik helaas niet uploaden (deze tool laat het momlenteel niet toe), maar is wel beschikbaar in het FabLab+.

 

Name: 
Jorg Wintraecken FabLab+
Categorie: 
gadgets
Gebruikte technieken: 
lasersnijden