HBO5 Verpleegkunde

Samen verpleegkundig competent

Ontdek HBO5 Verpleegkunde

Meer dan een opleiding

Anja Schaaf, de directeur van de opleiding vertelt graag waarom HBO5 Verpleegkunde Antwerpen de perfecte opleiding is voor jou!

 

Ontdek HBO5 Verpleegkunde Antwerpen

HBO5 Verpleegkunde -  Welkom in onze opleiding, hier maken we 'Helden van de Zorg'.

 

HBO5?

In dit schema zie je dat de 3e graad van het secundair onderwijs zich op niveau 4 bevindt en bachelor op niveau 6. HBO5 Verpleegkunde zit dus tussen deze 2 niveaus. HBO5 Verpleegkunde is sterk praktijkgericht, de opleiding bestaat dan ook steeds uit de helft stage en de helft theorie- en praktijklessen.

Modulair

Je start  op 1 september of op 1 februari in module 1IV (Initiatie in de  Verpleegkunde), in deze module krijg je de nodige bagage mee. Wanneer je deze module succesvol hebt afgerond stroom je door naar module 2 VB (Verpleegkundige Basiszorg) – op het einde van deze module kan je ook je attest Zorgkundige aanvragen volgens de nieuwe regelgeving.

Wanneer je op 1 september start ben je op 30 juni al in het bezit van 2 deelcertificaten en kan je het volgend schooljaar starten in module 3. 

Het tweede jaar bestaat uit 2 modules: module 3A (Oriëntatie algemene gezondheidszorg) en module 3O/G (Oriëntatie ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg). Je bepaalt zelf in welke volgorde je de modules volgt, maar je moet voor beide slagen om te starten in module 4. 

Het derde en laatste jaar bestaat uit 1 module. Module 4 beslaat een volledig jaar, 2 semesters dus. In deze laatste module heb je de keuze uit een aantal minor vakken algemene- of geestelijke gezondheid.  Je studeert af als gegradueerd verpleegkundige.

 

Theorie & praktijk

In de theorielessen ontwikkel je een stevige basiskennis die je meteen kan toepassen tijdens de praktijklessen. Hoe werkt het menselijke lichaam? Hoe verzorg je een wonde correct? Waarom en hoe meet je de bloeddruk? Hoe kan je een ECG afnemen?
De docenten van HBO5 Verpleegkunde geven je een inkijkje in de lessen.

 

Stage stage stage

Tijdens de opleiding tot verpleegkundige doe je natuurlijk ook een stage. In HBO5 Verpleegkunde doe je heel veel stage. De opleiding is praktijkgericht en geen betere plek om die praktijk te leren dan je stageplek. Wij ondersteunen je zowel bij het vinden van een stage als tijdens de stage zelf.

Wendy is een studente, zij vertelt je alles over werkplekleren, waarbij je met een groep studenten een volledige afdeling van een ziekenhuis of woonzorgcentrum overneemt als volwaardige verpleegkundigen.

 

Internationale stage

Als school geven we de studenten van het laatste jaar de mogelijkheid om gedurende drie weken stage in het buitenland te ervaren met een Erasmus+ project. 

Studenten trekken in het voorjaar 2022 naar Malaga. De buitenlandse stage is telkens een bijzondere, leerrijke maar ook confronterende stage: het zorgen en verplegen in een andere culturele setting, met een andere taal, andere gewoontes, andere voorzieningen. 

De studenten krijgen, dankzij de beurs van Erasmus+, in de ontvangende landen mooie faciliteiten ter beschikking. Bovendien worden ze professioneel begeleid door onze partnerorganisaties ter plaatse. Een echte aanrader dus. 

Studentenbegeleiding

Je merkt dat er in de opleiding HBO5 Verpleegkunde heel wat van je verwacht wordt. Je moet heel wat kennen en kunnen en bovendien ook een bepaalde attitude hebben. Logisch, want je werkt met mensen en je draagt heel wat verantwoordelijkheid.

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. In HBO5 Verpleegkunde word je als student maximaal ondersteund en begeleid.

 

Studenten aan het woord

Wat vinden (oud-)studenten van de opleiding? Hoe hebben zij alles ervaren? Hebben ze vlot een job gevonden? Waarom is HBO5 Verpleegkunde een fantastische opleiding?

Christophe Compeers, oud-leerling van HBO5 Verpleegkunde is nu thuisverpleger bij Groep Mederi.

"Dat ik verpleegkundige wou worden, dat was duidelijk voor mij. Ik ben echter niet meteen gestart in HBO5 Verpleegkundige Antwerpen, maar koos voor een andere school. Na de eerste module ging ik op zoek naar een andere school. Ik heb verschillende scholen bezocht en veel leerkrachten gesproken. Uiteindelijk koos ik voor HBO5 Verpleegkunde Antwerpen.

De school was toen iets kleinschaliger dan andere gelijkaardige scholen met dezelfde opleiding. Daardoor was de begeleiding intenser en persoonlijke. Er heerste een gezellige sfeer en de leerkrachten waren echt gemotiveerd om van hun studenten degelijk opgeleide verpleegkundigen te maken.

Er werd steeds veel tijd voor reflectie voorzien. Dit was voor mij zeker nodig, omdat ik in mijn vroegere loopbaan totaal iets anders had gedaan. Daarnaast sta je in dit vak toch heel dicht bij de mens. Daar moet je goed mee leren omgaan en vraagt dan ook heel wat ondersteuning.

De kennis en kunde die ik hier heb opgedaan, heeft zijn vruchten afgeworpen. 2,5 jaar later begon ik namelijk aan mijn bacheloropleiding en die heb ik met glans kunnen afronden. Na een korte periode in het ziekenhuis en woonzorgcentra, ben ik samen met mijn echtgenote (ook een oud-student van de school) een praktijk thuisverpleging begonnen.
En het leuke is: we zijn nu zelf een stageplaats van de school geworden. De band is dus nog altijd niet verbroken. Wij blijven nog altijd met een fijn gevoel terugdenken aan 'onze tijd' op HBO5 Verpleegkunde Antwerpen."

 

 

 

Wat na de opleiding?

Na de opleiding HBO5 Verpleegkunde kan je de arbeidsmarkt op en beginnen werken. Een vervolgopleiding zoals bachelor Verpleegkunde behoort ook tot de mogelijkheden.

Winne liep ooit als student door de gangen van de school. Nu loopt ze er rond als docent.

 

Infobrochure

infobrochure verpleegkunde A5

* Indien de kwaliteit van de brochure te laag is, kan je die in in 'full screen' bekijken.

Chat met ons

Heb je nog vragen voor ons? Stel ze in het chatvenster onderaan rechts op de pagina.

Je kan ons ook contacteren via Facebook of telefonisch op 03 217 71 16 

 

je kan ook steeds je gegevens achterlaten op de chat; je wordt binnen de week gecontacteerd. 

 
Vanaf 25/08/23 vind je ons op onze nieuwe locatie: Noorderlaan 52c, 2060 Antwerpen
 
 

Inschrijven

Helemaal overtuigd? Inschrijven voor september'23 kan vanaf 17/04

Schrijf je nu in voor onze opleiding of voor de toelatingsproef!