Sterrendansgala 2017!vrijdag 24 maart 2017

Ieder van ons herinnert zich nog de ‘Sterren Dansgala’ van 2012 in de Vlaamse Opera te Antwerpen ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Koninklijke Balletschool Antwerpen. De tijd vloog intussen snel voorbij en voor we het goed beseffen zijn we alweer 5 jaartjes verder. Ter ere van het vijfenzestigjarig bestaan van de Koninklijke Balletschool Antwerpen, brengen we opnieuw een Sterren Dansgala, dat zal plaats vinden in het Toneelhuis (vroeger Bourla Schouwburg) te Antwerpen op vrijdag 24 maart 2017.

Tickets via: www.danstickets.be 

GASTDANSERS

Wim Vanlessen - Opera Ballet Vlaanderen

Wim Vanlessen studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen in 1994. Hij won de zilveren medaille op het Concours International de Danse in Houlgate en de 'Prix Professionel' op de Prix de Lausanne. In 1994 sloot hij zich aan bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen, waar hij al snel opklom naar de rang van principal.

Wim werd in 2003 genomineerd als beste danser op het Gala 'Benoit de la Danse' door het Bolshoi Theater in Moskou. In 2009 werd hij uitgenodigd door Marcia Haydée om te dansen op het 50ste verjaardag van het Santiago Ballet in Chile. Wim werd door Dance Europe Magazine gehuldigd met 'Best Male Dancer of the Year' award in 2003, 2004, 2005 en 2006 en voor zijn 'Extraordinary Partnerschip' met Aki Saito in 2007 en 2009. Hij won ook The Critics Award van 'Ballet 2000' in Cannes. In 2015 werd hij geëerd tot Ridder in de Leopoldsorde.

Aki Saito - Opera Ballet Vlaanderen

Aki Saito studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen in 1994. Aki is een en al gratie, de ultieme klassieke ballerina die - nu 20 jaar verbonden aan het Koninklijk Ballet Vlaanderen - aan zowat alle heldinnen van het balletrepertoire gestalte gaf.  Aki begon haar balletopleiding in Japan, waar ze ook geboren is, maar prijzen en een beurs zorgden ervoor dat ze haar studies afmaakte aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen. Ze vormde er al snel een droompaar met Wim Vanlessen. Een partnership dat we dit jaar vieren. Ook internationaal oogst Aki succes:  ze is een veelgevraagd gastartiest op prestigieuze galavoorstellingen.

Alain Honorez - Freelance Artist

Alain Honorez studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen in 1996. Een jaar later promoveerde hij tot half-solist na zijn vertolking van Mercutio in André Prokovsky’s versie van Romeo en Julia en won hij de tweede prijs op het 7e Eurovisiedanstoernooi in Gdansk, Polen. Hij werd solist in 1999, eerste solist in 2001 en werd tenslotte benoemd tot principal van het gezelschap in 2004.

Marcia Haydée koos hem in 2006 uit voor de rol van Carabosse in haar versie van Doornroosje, een rol die hem later tot in Santiago de Chile en tot Perth, Australië bracht. Toen Haydée in 2009 een nieuwe versie van Het Zwanenmeer choreografeerde voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen koos ze Alain voor de rol van Rothbart. Ook deze hoofdrol, die zij speciaal voor hem creëerde, mocht hij in 2010 neerzetten als gast bij het Santiago Ballet in Chile.

In Juni 2012 nam Alain afscheid van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en hij werkt nu als freelance danser, lesgever en fotograaf. Zo keerde hij als gastdanser terug naar het gezelschap in 2013 voor The Return of Ulysses van Christian Spuck en in 2014 voor Made Man van Nicolo Fonte. Ook werkte Alain bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen als balletmeester voor het ballet Infra van Wayne McGregor en leverde hij voor seizoen 2014-2015 het fotomateriaal van de balletafdeling af.

Yurie Matsuura - Aalto Theater Essen

Yurie Matsuura studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen in 2004. Yurie was finalist in de Prix de Lausanne International Ballet competition van 2002. Datzelfde jaar sloot ze zich aan bij de Koninklijke Balletschool van Antwerpen. Nadien sloot ze zich aan bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen waar ze snel opklom tot eerste solist. Van 2013 tot 2014 danste Yurie als gastprincipal in het Anhaltisch Theater Dessau, Duitsland. In 2015 maakte Yurie de overstap naar het Theater Augsburg Ballet en in 2016 werd ze lid van het Aalto Theater Essen.

Jori kerremans – Freelance Artist

Jori Kerremans studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen in 2006. Vervolgens verhuisde hij naar Barcelona om bij het IT-Dansa, met als directeur Catherine Allard te dansen. In de zomer van 2008 vervoegde hij het Scottish Dance Theatre als voltijds danser. In de loop der jaren werd Jori naast voltijds danser ook verantwoordelijk als  Rehearsal Director. Tijdens zijn tijd in het SDT had hij het plezier om te werken met vele choreografen en dansers en kon hij zich ook focussen op eigen creaties.

In December 2016 werd Jori Freelance Artist.

Astrid Boons - Freelance Artist

Astrid Boons studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen in 2006. Na haar opleiding aan de KBA studeerde ze verder aan Codarts te Rotterdam. Astrid begon haar danscarrière op negentien jarige leeftijd bij Dansgroep Amsterdam, vervolgens danste ze vier jaar bij het Nederlands Dans Theater. Van 2013 tot en met 2016 maakte ze deel uit van Göteborgs Operans Danskompani onder de artistieke leiding van Adolphe Binder.

In 2014 choreografeerde Astrid haar eerste dansstuk ‘Alina’. In 2015 werd Astrid gekozen als ‘Emerging Choreographer’ voor het dansprogramma ‘Springboard’ in Montreal, Canada. In de lente van 2016 werd Astrid met het stuk ‘Alina’ geselecteerd als één van de finalisten voor The International Competition for Choreographers Hanover.

Naast haar carrière als freelance danseres en choreografe studeert Astrid momenteel filosofie en kunstgeschiedenis aan de Open University in Groot-Brittannië.

Jan Casier - Ballet Zürich

Jan Casier studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen 2008. In 2008 sloot hij zich aan bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen. Hij danste als gast in David Dawson’s Faun(e) met het English National Ballet. In 2012 verhuisde hij naar het Ballett Zürich. In 2014 sloot Jan zich aan bij het Semperoper Ballet Dresden waar hij verscheen in choreografiën van Aaron Watkins (als de prins in De Notenkraker), William Forsythe, Alexei Ratmansky, David Dawson en Alexander Ekman. Daarnaast verscheen hij ook als gastdanser in International Ballet Star Gala in Taipei (Taiwan) van 2015. Nu danst Jan terug bij het Ballett Zürich.

Katja Wünsche - Ballet Zürich

Katja Wünsche is geboren in Dresden, Duitsland, maar groeide op in Berlijn. Het was daar dat Katja haar opleiding kreeg aan de State Ballet School, waar ze afstudeerde in 1999. Twee maal was Katja halve finalist aan de Prix De Lausanne International Ballet Competition (in 1997 en 1999). In 1999 won ze de publieksprijs. Datzelfde jaar won ze de eerste prijs in de Eurovision Young Dancers competition. Na haar studies, sloot Katja zich aan bij het corps de ballet van het Stuttgart Ballet.  In 2006 werde ze gepromoveerd tot principal. In 2013 sloot Katja zich aan bij het Ballett Zürich als solist en meteen won ze de prijs the Friends of Ballett Zürich Dance Prize.

Wataru Shimizu - Aalto Theater Essen

Wataru Shimizu is geboren in Nagano, Japan. Hij kreeg zijn dansopleiding aan de Hakucho Ballet Academy en de Académie de Danse Classique Princesse Grace in Monte Carlo.

Hij won prijzen in de Kobe en de Tokyo Shinbun competities. Tussen 2006 en 2008 danste hij bij de Cinevox Junior Company, waar hij zowel neo-klassieke als hedendaagse choreografieën danste door Franz Brodmann, Jacqueline Beck, Oliver Dahler, and Antonio Gomes (“Boléro”). In 2008 werd hij lid van het Aalto Ballet Essen en promoveerde hij in 2009 tot groepsdanser met aanvullend solorepertoire. Sinds 2011 is Wataru gepromoveerd tot solist met aanvullend groepsrepertoire.

Liam Blair - Aalto Theater Essen

Liam Blair is geboren in Australië en kreeg zijn dansopleiding aan Youth Ballet WA in Perth van 2006-2009 en vervolgens  aan de Académie de Danse Princesse Grace in Monaco. Zijn eerste podiumervaring deed hij op in het Ballet Nice Méditerranée en won hij verscheidenen prijzen en beurzen zoals the Young Male Dancer’s Award op het RAD Festival en een beurs bij de  Académie de Danse Princesse Grace in Monaco. Sinds 2011 is hij geëngageerd bij het Aalto Ballet Essen als groepsdanser en vertolkt hij ook solo rollen van King Peter (“Leonce and Lena”), Baker (“Max and Moritz”), Stepsister ("Cinderella"), Jacques Brel ("La vie en rose") alsook zijn eerste hoofdrol in “Othello”.

EN DE LEERLINGEN VAN DE KBA!

GASTCHOREOGRAFEN

Ben Van Cauwenbergh

Ben Van Cauwenbergh studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen in 1976.  In 1976 won hij de zilveren medaille op de International Ballet Competition in Varna en won hij de gouden medaille in de Prix De Lausanne International Ballet Competition. Vervolgens sloot hij zich aan bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen. Van 1978 tot 1982 danste hij onder Beryl Grey en John Field als principal aan het London Festival Ballet (vandaag gekend als het English National Ballet). Tijdens zijn jaren bij het London Festival Ballet vertolkte hij hoofdrollen in balletten als “Sleeping Beauty”, “Giselle” and “Swan Lake”. Hij werkte ook nauw samen met Rudolf Nurejew in het creëren van de productie “Romeo and Juliet” en Valery Panov creëerde de rol van Hamlet voor hem persoonlijk. In 1984 sloot Ben Van Cauwenbergh zich opnieuw aan bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen en werd hij verkozen tot danser van het jaar door het magazine “Dance and Dancers”. In 1987 vervolgde hij zijn carrière bij het Bern Ballet waar hij danste als principal. In 1989 verhuisde hij naar Lucerne waar hij ballet directeur en hoofdchoreograaf werd. Van 1992 tot 2007 werkte hij als ballet directeur en hoofdchoreograaf aan het State Theatre in Wiesbaden. Ben Van Cauwenbergh is gekenmerkt door elementen van klassieke esthetiek en hedendaagse dans, terwijl hij het werk en de vorm van repertoire-elementen uit de klassieke dans van over heel de wereld integreert.

Zijn producties “La vie en rose”, “Carmen/Boléro”, “Irish Soul” en “Homage to Queen” worden uitermate gesmaakt door het publiek. Ben Van Cauwenbergh heeft het repertoire van het Aalto Ballet Theatre aanzienlijk uitgebreid met vele klassiekers. In  2008 nam Ben Van Cauwenbergh de positie in van ballet directeur in het Aalto Theatre en in het seizoen van 2013/14 werd hij aangeduid tot artistiek directeur.

Altea Nuñez

Altea Nuñez volgde haar opleiding aan de school van Victor Ullate in Madrid alvorens zij in diens gezelschap terecht kwam. In 2001 werd ze lid van het Koninklijk Ballet Vlaanderen als corps de ballet. Ze werd half soliste in 2002, soliste in 2003 en is sinds 2006 eerste danseres van het gezelschap. Ook nam ze deel aan gala voorstellingen in Spanje en in de U.S.A. en danste ze als gast bij het gezelschap van Teresa Nieto in Madrid in 2010. Recent was Altea te zien in Balanchine’s WHO CARES?, in Wayne McGregor’s INFRA, in IF MEMORY SERVES van Ashley Page, in DREAM WEAVER van Cameron McMillan en in Edward Clug’s LES NOCES. In November 2013 creëerde Altea haar eerste choreografie “Contigo” voor de jaarlijkse balletvoorstelling ‘Coupe Maison’.