Kunstkaai

stedelijk secundair onderwijs

Beeldende en Architecturale Kunsten

Over deze studierichting

2e graad - kso

Via beeldende en architecturale vorming ontwikkel je je gevoel voor esthetiek. Je proeft van verschillende beeldende waarden, het betreft een ontdekkingsproces, een kennismaking: je leert goed te kijken en te tekenen wat je ziet; je werkt met verschillende technieken en materialen.

vrije beeldende kunst fotoOnze aanpak

In de studierichting Beeldende en Architecturale Kunsten stellen we de  algemene individuele ontplooiing van de leerling centraal.  We bereiden onze leerlingen voor om met een open geest in de samenleving te functioneren.

In deze afdeling kunnen creatieve leerlingen  terecht die naast een brede algemene vorming uitgebreider willen kennismaken met het beeldend  vormgeven.  Inzet, een goede studiemethode, voldoende ruimtelijk aanvoelen en graag tekenen zijn nodig om deze veelzijdige opleiding met succes te doorlopen.

Bij de kunstvakken ga je door waarneming en verbeeldingskracht op zoek naar de meest geschikte manier om je denken en voelen artistiek vorm te geven. Je werkt manueel en digitaal.

In de 2e graad maak je kennis met verschillende technieken en materialen waarmee je boodschappen of inhouden kan voorstellen. Je ontwerpt,  je groeit naar en je realiseert stapsgewijs aan je opdracht. Je leert over beweging, evenwicht, contrast, verhouding… Je leert je zowel uitdrukken in het platte vlak  als in de ruimte :

  • Waarnemen en tekenen wat je ziet : je gebruikt hiervoor potlood, krijt, pastel, houtskool, inkt en allerlei andere materialen. Al doende krijg je inzicht in vorm, ruimte, kleur en compositie…  
  • Je maakt eenvoudige constructies en leert elementaire (bouw)materialen kennen. Je gebruikt  hout, metaal, zand, recyclagemateriaal, verf, klei… en ontwikkelt zo je ruimtelijk inzicht. 
  • Je leert je creaties zowel met de computer grafische tekenprogramma’s) als met verschillende tekeninstrumenten voorstellen. Spelenderwijs krijg je inzicht in de rijke waaier aan mogelijkheden van zowel de manuele als de digitale beeldbewerking.
  • Je maakt ook kennis met grafische technieken zoals hoogdruk ( lino- en houtsnede), diepdruk ( droge naald) , vlakdruk ( monotype ) en een combinatiedruk met collografie.

Gaandeweg ontdek je of je de architecturale dan wel de beeldende artistieke weg wil inslaan.

Niet alleen artistieke beroepen vragen om visuele en creatieve vaardigheden, maar ook de wetenschap en het bedrijfsleven. Met culturele projecten en buitenschoolse kunstactiviteiten openen we nieuwe horizonten.  

Gerelateerde opleidingen

Andere opleidingen die je mogelijk kunnen interesseren: