Kunstkaai

stedelijk secundair onderwijs

Drukken & afwerken

Over deze studierichting

Arbeidsmarktgerichte finaliteit3e graad - bso

Deze praktijkgerichte opleiding telt weinig algemene vakken. Je doet vooral veel praktijkervaring op in de schooldrukkerij en via de stage. Je komt in contact met je toekomstige werkomgeving door bedrijfsbezoeken, gastsprekers en beurzen.

Ontdek 'drukken en afwerken' in deze video! 

Je leert:

  • pagina’s uit de drukvoorbereiding verwerken tot de juiste drukvormen die naar de drukkerij gaan.
  • In verschillende druktechnieken (offset, zeefdruk, typodruk en digitaal) verwerken we bestanden tot een kwaliteitsvol eindproduct.
  • het drukwerk afwerken met een (snijden, vouwen, binden, rillen, nieten,...) 
  • stapelen en verpakken.
  • snij- en vouwmachines en drukpersen bedienen.
  • de computergestuurde drukpersen in- en uit te schakelen, het papiertransport instellen, de inkt voorbereiden en drukproblemen herkennen.

Onze aanpak

Binnen drukvoorbereiding en drukken en afwerken kunnen leerlingen hun grafische talenten ontdekken en ontwikkelen. We maken kennis met de verschillende componenten van het beroep en de sector. 

Wij streven ernaar om leerlingen een opleiding te bieden die hen voorbereidt op de eisen van een steeds evoluerende arbeidsmarkt. We bereiden hen zo voor op levenslang leren. Hierbij zetten we in op een nauwe samenwerking tussen drukvoorbereiding en drukken met oog voor nieuwe technieken en toestellen. Deze samenwerking is mogelijk door investeringen in professionalisering en infrastructuur.

Het is belangrijk dat leerlingen een bewuste keuze maken met oog voor kwaliteit en liefde voor het vak. Daarom worden leerlingen opgeleid door gepassioneerde leerkrachten met een uitgebreide technische en vakkennis. Leerkrachten en leerlingen werken samen aan uitdagende opdrachten. Ze krijgen de kans om zowel binnen als buiten de schoolmuren praktijkervaring op te doen door projecten met externe partners (werkplekleren in bedrijven) waar de nadruk wordt gelegd op technische en sociale vaardigheden. 

We trachten op deze manier leerlingen op te leiden die probleemoplossend en technisch kunnen denken, stressbestendig en multi-inzetbaar op de arbeidsmarkt zijn.

Benieuwd naar onze drukkerij? Bekijk het filmpje op You Tube