Kunstkaai

stedelijk secundair onderwijs

Grafimedia

Over deze studierichting

Dubbele finaliteit3e graad - kso

In de opleiding Grafimedia word je opgeleid tot een grafische en digitale mediadesigner die creatieve ideeën zelfstandig én kritisch kan omzetten in de praktijk. Naast een sterke artistieke benadering is ook het inzicht in de technische aspecten van het vormgeven belangrijk.

Je ontwikkelt vaardigheden om met een open geest te leren denken in een totaal productieproces. Je wordt ondergedompeld in alle facetten van de grafische en digitale media: lay-out, grafische en digitale vormgeving, beeldverwerking, paginaopmaak, technische processen van prepress & premedia, print en afwerking.

Deze studierichting focust op drie pijlers: design, publicatie, beeld-video. Je leert de grafische software in je vingers te krijgen voor de ontwikkeling van printgerichte media: het ontwerpen en realiseren van boeken en tijdschriften, verpakkingen en displays, brochures en folders, etiketten en labels. Ook beeld en video komen aan bod, meer bepaald om interactie met je doelgroep te krijgen. Productfotografie kan je helpen om je ontwerp meer visuele expressie te geven.

In het zesde jaar werk je aan een geïntegreerde eindproef. In deze eindproef toon je dat je de nodige kennis, vaardigheden en attitudes beheerst. Onderzoekscompetenties maken hier ook een belangrijk deel van uit. Je leert je eindwerk op een professionele manier presenteren voor een externe jury.

Als je deze opleiding succesvol afrondt, ben je klaar voor hoger onderwijs en kun je zowel algemene als artistieke studies aanvatten. 

Ga je liever meteen aan de slag? De markt snakt naar jonge mensen die grafisch inzicht, creativiteit en technische kennis combineren. In deze bewegende sector kun je een job als grafisch vormgever in een uitgeverij, reclamebureau of printmediabedrijf zeker aan.