Kunstkaai

stedelijk secundair onderwijs

Haarzorg

Over deze studierichting

2e graad - bso
3e graad - bso

Deze opleiding is praktisch en breed opgevat. Je wordt voorbereid op het kappersberoep, maar ook gelaatsverzorging, grime en manicure komen aan bod. Er worden slechts weinig algemene vakken gegeven.

Ontdek de afdeling haarzorg in deze video.

Je leert:

  • over de geschiedenis van de mode, en in het bijzonder van de lichaamsverzorging en de haartooi. 
  • (aandoeningen van) haar en hoofdhuid kennen en ermee omgaan.
  • over haarproducten, hun gebruik en (chemische) werking.
  • kleuren, hygiëne, de inrichting van het kapsalon.
  • verschillende technieken (wassen, knippen, watergolf, permanent, kleuren, brushing) bij dames, heren en kinderen tijdens praktijklessen op school en via stages.
  • hoe je iemand scheert en hoe je baarden en snorren verzorgt door salonwerk.
  • eenvoudige make-up, kindergrime, nagels lakken.
  • vlot omgaan met klanten.

Bij het kiezen voor deze studierichting realiseer je je best vooraf dat je als kapper lang moet rechtstaan en op zaterdag werkt.

Onze aanpak

In de tweede graad van de studierichting haarzorg ligt de nadruk op een aantal elementaire basistechnieken: hoofdwassing, maken van haarverdelingen en -scheidingen, het plaatsen van wikkels en haarrollen en het drogen van het haar. Zo wordt de creativiteit van de leerlingen geprikkeld.

We concentreren ons op basissnitten en combinatiesnitten, zowel voor dames als voor heren. We geven een praktische en theoretische basisopleiding in kleurtechnieken, permanenttechnieken en scheertechnieken. Onze leerlingen werken op oefenhoofden, maar ook op ‘live’ modellen. Dit stimuleert het realiteitsgevoel. In de lessen bio-esthetiek leren we basistechnieken van hand- en gelaatsverzorging, make-up en grime.

Ons leerkrachtenteam moedigt elke leerling aan door belangstelling te tonen voor hun ’persoon’ en tracht zo motiverend en uitdagend mogelijk te werken.

Onze klas- en/of graad overstijgende seizoensprojecten geven onze leerlingen de kans hun eigen creativiteit uit te werken. Zo organiseren we het project Halloween in november, feestkapsels tijdens de feestdagen en het carnavalsproject in februari. Alle basistechnieken komen hier aan bod.

We bezoeken samen met onze leerlingen verschillende bedrijven en culturele plaatsen, gerelateerd aan het kappersberoep.

Onze jongere leerlingen helpen de oudere leerlingen bij hun salonwerk. Dit vinden we erg belangrijk want op deze manier leren jongeren samenwerken, wat cruciaal is in een salon. Dit is de ideale voorbereiding op hun eigen salonwerk en stages in de derde graad.

In de derde graad van deze richting creëren we allroundkappers die, eens afgestudeerd, kunnen starten in zowel een kapperszaak als in een kappersgroothandel. In onze school geven basisgrime en theatergrime een specifieke maar ook unieke meerwaarde aan de studierichting. Hierdoor kunnen onze meest creatieve leerlingen ook terecht bij televisie en theater.

Ons leerkrachtenteam vindt het enorm belangrijk dat onze leerlingen commercieel en modebewust kunnen werken.

Wij nemen deel aan verschillende evenementen en/of wedstrijden om competitiviteit en motivatie te stimuleren. Onze leerlingen leren op die manier omgaan met stress, ontwikkelen zelfvertrouwen en creativiteit.

We besteden veel aandacht aan het kiezen van een juiste stageplaats.  Hierdoor hebben onze leerlingen een grotere kans op jobzekerheid.

Een kijkje achter de schermen?  Bekijk deze video!​

 

 

Gerelateerde opleidingen

Andere opleidingen die je mogelijk kunnen interesseren: