Kunstkaai

stedelijk secundair onderwijs

Woordkunst-Drama

Over deze studierichting

2e graad - kso
3e graad - kso

Ben je een echte speelvogel, dramaqueen of een geboren verteller? Hou je van taal, dans, beeld en muziek? En deins je er niet voor terug om op een podium te staan?

Dan is Woordkunst-Drama iets voor jou!

In deze studierichting gaan je persoonlijke en artistieke ontwikkeling hand in hand. Al spelend ontdek je jezelf, de taal van de podiumkunsten en de wereld om je heen. Spelplezier, eigenzinnigheid, expressie, reflectie en samenwerking staan daarbij centraal.

In de kunstvakken onderzoek je naast tekst, ook de kracht van beweging, geluid, muziek en beeld op scène. In de 2e graad ontwikkel je je als ‘makende speler’: je verwerft heel wat technische vaardigheden en exploreert diverse bouwstenen, stijlen en technieken binnen de verschillende kunstvakken. Al spelend en improviserend zet je ook je eerste stappen als maker. In de 3e graad ligt de focus op jou als ‘spelende maker’: de bagage uit de 2e graad gebruik je steeds zelfstandiger in het uitwerken van eigenzinnige creaties, zowel individueel als in groep. Maar steeds vanuit actief spelonderzoek op de vloer.

Bovendien ga je niet alleen zelf spelen, vertellen, zingen, musiceren, bewegen en filmen, maar ontdek je via culturele uitstappen ook heel wat inspirerende kunstenaars en leer je gericht kijken naar diverse podiumvoorstellingen. 

Naast de gewone lessen is er veel aandacht voor projectwerking en het maken en presenteren van korte toonmomenten en volwaardige voorstellingen. In deze creaties word je via onderzoek en experiment uitgedaagd de verschillende kunstvakken met elkaar te verbinden. Daarbij gaan we zoveel mogelijk op zoek naar een link met je eigen leefwereld én de wereld die ons omringt. 

De opleiding biedt, naast de kunstvakken, ook een veelzijdig pakket aan algemene vakken. Woordkunst-Drama is daardoor een artistieke én theoretische opleiding die je zowel voorbereidt op het hoger kunstonderwijs als op een breed scala aan bacheloropleidingen. Vooral sociale, talige en creatieve studierichtingen vormen een vanzelfsprekend vervolg. De combinatie van de algemene - en kunstvakken maakt de opleiding uitdagend en vraagt daarom om de nodige inzet en toewijding.

Bekijk onze Instagram en Facebook of het volgende filmpje

 

Wil je je inschrijven?

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat de kunstvakken binnen de afdeling Woordkunst-Drama inhouden, van hoe we werken en wat je slaagkansen zijn, organiseren we voor nieuwkomers in het derde, vierde en vijfde jaar een oriëntatieproef.

Tijdens deze proef werk je met een aantal leerkrachten uit de opleiding in verschillende korte workshops, gericht op ‘dans en beweging’, ‘muziek en zang’ én ‘spel’. Voor ‘spel’ leer je thuis een opgelegde dialoog uit het hoofd waarmee je in de workshop via verschillende opdrachten aan de slag gaat. Daarnaast bereid je ook een monoloog voor die je op geheel eigen wijze brengt voor de leerkrachten. Tot slot volgt er nog een kort gesprek waarin we polsen naar je schoolloopbaan en motivatie voor de richting.

Nadien geven we je een advies: is Woordkunst-Drama iets voor jou? 

De oriëntatieproef gaat door op: vrijdag 30 juni 2023 in de namiddag en woensdag 30 augustus 2023 in de voormiddag.  

Bij je (voor)inschrijving ontvang je een brief met meer informatie en de te leren teksten.