De Leerexpert

Begijnenvest

Leerloopbaan voor leerlingen die het 3de, 4de of 5de jaar starten

Als je in september 2021 start in het 3e, 4e of 5e jaar, volg je de oude structuur van het buitengewoon secundair onderwijs. Deze structuur wordt jaar na jaar afgebouwd en maakt plaats voor de gemoderniseerde versie.

In De Leerexpert Begijnenvest bieden wij de volgende opleidingen aan:

Opleidingsfase 2de jaar (= 3de jaar)

Als je start in de opleidingsfase, kies je een beroepsopleiding waarvoor je veel interesse hebt. Je wilt graag de technieken van die opleiding leren.

  • Tijdens de praktijklessen leer je de eerste stappen van het beroep. In de opleidingsfase wordt er sterk ingezet op goede en brede basistechnieken.
  • Naast de praktijklessen volg je ook algemene vakken. Tijdens de lessen ASV (= Algemene en Sociale Vorming) leer je op een heel praktische manier rekenen, taal en maatschappelijke vorming. Daarnaast volg je lessen rond sociale vaardigheden, ontwikkel je ICT-competenties en ontdek je jouw creatieve talenten. Je leert vooral zaken die je nodig het in het dagelijkse leven.  
  • Ook sport en godsdienst of zedenleer behoren tot de ‘algemene vakken’.

Kwalificatiefase 1ste jaar en 2de jaar (= 4de en 5de jaar)

Na de opleidingsfase ga je over naar de kwalificatiefase waar je je verder specialiseert in de gekozen opleiding.  In dit 4de en 5de jaar krijg je opnieuw algemene vakken en praktijkvakken.

  • Bij ASV ligt de focus sterk op wonen, werken, samenleven en vrije tijd met bijvoorbeeld thema’s als solliciteren, rijbewijs en veiligheid.
  • In de praktijkvakken leer je alles wat nodig is om je te specialiseren in jouw gekozen beroep. Dit zal onder meer gebeuren door realistische projecten en praktijk op verplaatsing (POV). Ook tijdens stages in een echte werkomgeving word je helemaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

Als je op het einde van het vijfde jaar slaagt, ontvang je een kwalificatiegetuigschrift van de opleiding. Je kan hierna gaan werken of verder studeren. Binnen BUSO OV3 kan je nog een extra jaar ABO volgen.

Alternerende beroepsopleiding (ABO) = EXTRA jaar (niet verplicht)

Wil je na deze vijf jaar, je kans op werk nog vergroten? Dat kan door een extra jaar te volgen, de alternerende beroepsopleiding of ABO.

Hieronder nog eens een overzicht van al onze opleidingen.