De Leerexpert Schoolstraat

stedelijk buitengewoon onderwijs

Opleidingen

Opleidingsvorm 3 van het buitengewoon secundair onderwijs biedt jongeren een algemene, sociale en beroepsvorming. Zo kunnen ze als volwassene vlot integreren in een gewoon leef- en arbeidsmilieu.

Tijdens een OV3-opleiding doorloopt een leerling 4 fasen:

 • Observatiefase
 • Opleidingsfase
 • Kwalificatiefase
 • Integratiefase

Start je in september 2023 in de observatiefase (1e jaar), de opleidingsfase (2e en 3e jaar) of het eerste jaar van de kwalificatiefase (5e jaar)? Op deze pagina lees je alles over jouw opleidingstraject.

Start je in september 2022 in het tweede jaar van de kwalificatiefase (5e jaar) of de integratiefase? Dan volg je nog de oude opleidingsstructuur van het buitengewoon secundair onderwijs. Deze structuur wordt jaar na jaar afgebouwd en maakt plaats voor de gemoderniseerde versie. 

Observatiefase (1 jaar)

Bij de overstap naar het buitengewoon secundair onderwijs, start je in het 1e jaar: het observatiejaar. Tijdens dit observatiejaar maak je uitgebreid kennis met de verschillende basisopleidingen die de school aanbiedt. Je krijgt zowel algemene vakken als praktijkvakken.

Algemene vakken

Op een heel praktische manier leer je onder andere rekenen, taal en maatschappelijke vorming. Daarnaast volg je lessen rond sociale vaardigheden, ontwikkel je ICT-competenties en ontdek je jouw creatieve talenten. Ook sport en godsdienst of zedenleer behoren tot de algemene vakken.

Praktijkvakken

In de praktijkvakken maak je kennis met de verschillende basisopleidingen en beroepen. Misschien weet je nog niet wat je later wil gaan doen? Deze lessen geven je zicht op de mogelijkheden. Op het einde van de observatiefase maak je een keuze voor de basisopleiding die jou het beste ligt.

Opleidingsfase (2 jaar)

In het 2e en 3e jaar volg je een basisopleiding met praktijklessen en algemene vakken. In onze school kan je een basisopleiding Horeca, Metaal of Organisatie en logistiek volgen.

Horeca

Wil je later graag werken in een hotel, restaurant of café? Denk je eraan om kok, kelner of kamerhulp te worden? In de basisopleiding Horeca maak je kennis met deze beroepen:

 • Keukenmedewerker
 • Medewerker Fastfood
 • Medewerker Spoelkeuken
 • Medewerker Kamerdienst

Naast heel wat praktijklessen, werken wij ook samen met jou aan je algemene vorming. Je krijgt les in o.a. taal en rekenen. In onze school besteden we veel aandacht aan sociale vaardigheden en helpen we je om zo zelfstandig mogelijk te worden. Ook sport, ICT en levensbeschouwelijke vakken maken deel uit van het programma.

Metaal

Wil je later graag met metaal te werken? Ben je graag bezig met techniek? In de basisopleiding Metaal leren we je de basis om onder andere fietsen te herstellen, banden te monteren en te lassen. In deze opleidingsfase maak je kennis met deze beroepen:

 • Fietshersteller
 • Bandenmonteur
 • Voorbewerker carrosserie
 • Samensteller
 • Installateur sanitaire installaties
 • Installateur centrale verwarming
 • Hoeknaadlasser

Naast heel wat praktijklessen, werken wij ook samen met jou aan je algemene vorming. Je krijgt les in o.a. taal en rekenen. In onze school besteden we veel aandacht aan sociale vaardigheden en helpen we je om zo zelfstandig mogelijk te worden. Ook sport, ICT en levensbeschouwelijke vakken maken deel uit van het programma.

Organisatie en logistiek

Droom je ervan om in een winkel of magazijn te werken? Hou je ervan om materialen te sorteren en verpakken? Dan kies je na het observatiejaar best voor de basisopleiding Organisatie en logistiek. Je maakt er kennis met deze beroepen:

 • Verpakker
 • Winkelmedewerker
 • Onthaalmedewerker
 • Medewerker magazijn
 • Bestuurder interne transportmiddelen

Naast heel wat praktijklessen, werken wij ook samen met jou aan je algemene vorming. Je krijgt les in o.a. taal en rekenen. In onze school besteden we veel aandacht aan sociale vaardigheden en helpen we je om zo zelfstandig mogelijk te worden. Ook sport, ICT en levensbeschouwelijke vakken maken deel uit van het programma.

Kwalificatiefase (2 jaar)

Het 4e en 5e jaar zijn de kwalificatiejaren, waar je een beroepsopleiding kiest. Je specialiseert je gedurende 2 jaar in de gekozen beroepsopleiding. Je krijgt dan zowel algemene als praktijkvakken. Bij de algemene vakken ligt de focus sterk op wonen, werken, samenleven en vrije tijd met bv. thema’s als solliciteren, rijbewijs en veiligheid. In de praktijkvakken leer je alles wat nodig is om je te specialiseren in het gekozen beroep. Tijdens de stages in een echte werkomgeving word je helemaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

Je kan in het 4e en 5e jaar ook kiezen om een traject duaal leren te doorlopen. Je leert dan op school en op een werkplek. Tijdens minstens 20 lesuren per week leer je een beroep in een bedrijf. Hiervoor ontvang je maandelijks een loon. Je doet werkervaring op en krijgt aan het einde van een geslaagd traject een kwalificatiegetuigschrift. Hierdoor vind je makkelijker een baan. Duaal leren kan vanaf het eerste jaar van de kwalificatiefase.

In onze school kan je deze beroepsopleidingen volgen:

 • Keukenmedewerker (na basisopleiding Horeca)
  De keukenmedewerker helpt bij de ontvangst van voedingsmiddelen in de keuken. Je verwerkt ingrediënten tot basisbereidingen door gebruik van basis kooktechnieken. Je bewaart en verpakt verwerkte producten en helpt bij het schoonmaken van de keuken om een kwaliteitsvolle maaltijd af te leveren.
   
 • Medewerker spoelkeuken (na basisopleiding Horeca)
  De medewerker spoelkeuken staat in voor het reinigen en schoonmaken van de vaat en de keukenuitrusting in een horecabedrijf of grootkeuken. Dit volgens de regels van de hygiëne, voedselveiligheid en de kwaliteitsvereisten van het bedrijf om maaltijden te kunnen serveren op proper vaatwerk.
   
 • Duaal leren - keukenmedewerker (na basisopleiding Horeca)
  De medewerker fastfood bereidt eenvoudige koude en warme gerechten. Of je stelt de gerechten samen en staat in voor de verkoop, de bediening of de bezorging van deze producten. Het doel is een snelle, correcte en kwaliteitsvolle service aan te bieden.
   
 • Duaal leren - medewerker fastfood (na basisopleiding Horeca)
  In deze opleiding leer je hetzelfde als in de opleiding keukenmedewerker. Maar je leert minstens 20 uur per week op de werkplek.
   
 • Samensteller (na basisopleiding Metaal)
  De samensteller stelt onderdelen, componenten en verbindingsstukken samen volgens een bepaalde werkvolgorde in een terugkerend standaardpatroon. Het doel is een onderdeel of eindproduct af te leveren volgens de gestelde specificaties.
   
 • Hoeklasser (na basisopleiding Metaal)
  De constructielasser last hoeknaadverbindingen en plaatverbindingen met het halfautomaat proces (massieve draad) en TIG-proces. Het doel is een lasverbinding in constructiestaal te maken die voldoet aan de geldende internationale normen, de lasmethodebeschrijving en het lasplan.
   
 • Winkelmedewerker (na basisopleiding Organisatie en logistiek)
  De winkelmedewerker plaatst producten op een commerciële wijze in de winkel en bedient de kassa om de commerciële doelstellingen van de organisatie te realiseren.
   
 • Verpakker (na basisopleiding Organisatie en logistiek)
  De verpakker voert een reeks (manuele) handelingen uit met betrekking tot het sorteren, samenvoegen en verpakken van diverse stukken of producten. Zo maak je deze klaar voor levering.

Integratiefase (1 jaar)

Na de kwalificatiejaren kan je nog een extra jaar volgen en zo jouw kans op werk vergroten: de alternerende beroepsopleiding of ABO. Je volgt 2 dagen les op school en gaat 3 dagen op stage op de werkvloer. Er wordt steeds gezocht naar een goede match tussen leerling en stageplaats, met het oog op een blijvende tewerkstelling op het stagebedrijf. Je kan deze ABO-opleiding volgen tijdens de wachttijd bij de VDAB.

> Kijk voor meer informatie over ABO op de opleidingsfiche.
> Ja, ik wil mijn kind inschrijven in jullie school