De Leerexpert Ziekenhuisschool

stedelijk buitengewoon onderwijs

Showing Off 1

Scholen organiseren regelmatig culturele activiteiten zoals toneel- en filmvoorstellingen, workshops, museumbezoeken,... Kinderen en jongeren die aan De Leerexpert Ziekenhuisschool les volgen missen deze mogelijkheden vaak. Soms om fysieke redenen, maar vaak ook omdat de thuisschool dit niet als prioritair beschouwt. Reden genoeg voor De Leerexpert Ziekenhuisschool en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) om de handen in elkaar te slaan en de kinderen onder te dompelen in hedendaagse kunst. Wekenlang legden ze een intensief traject af van het ontdekken van kunst tot het zelf creëren en het organiseren van een vernissage.

Het resultaat zal op donderdag 24 maart getoond worden aan het grote publiek. Volgens de directeur van de Antwerpse Ziekenhuisschool was het een succesvolle ervaring voor iedereen. “Het was niet zo evident om workshops te volgen in het M HKA en met onze leerlingen tot daar te komen. Ik heb de leerlingen, maar ook de kunstenaars en de gidsen van het M HKA zien openbloeien en naar elkaar zien groeien. Er was een grote openheid en betrokkenheid van alle deelnemers. Dat heeft me verrast en vooral erg blij gemaakt!” aldus de directie. 

Een bron van verwondering, nieuwsgierigheid en ontdekkingen

Ook het M HKA reageert opgetogen over de samenwerking. “We willen een bron zijn van verwondering, nieuwsgierigheid en ontdekkingen. Als open huis voor kunst en met de eigen expertise willen we een partner zijn van De Leerexpert Ziekenhuisschool. Samen creëren we een kader waarbinnen experiment en actie, bevraging en een eigen mening, creativiteit en verbeelding alle ruimte krijgen,” aldus publieksmedewerker Piet Van Hecke.

Samenwerking met lokale kunstenaars

Vertrekkend vanuit de tentoonstelling Show me yours & I’ll show you mine, met werk van twee jonge, lokale kunstenaars Vaast Colson en Kati Heck in het M HKA, maakten leerlingen kennis met hedendaagse kunst. Onder begeleiding van deze en andere professionele kunstenaars experimenteerden ze in workshops met verschillende materialen en media, en werken ze toe naar een eigen tentoonstelling. Die zal in het weekend van 25 maart te zien zijn in het  M HKA en nadien in de Ziekenhuisschool.
De leerlingen bezochten een aantal keer het M HKA. Helaas konden niet alle kinderen zich verplaatsen. Voor hen werden kunstwerken naar de Ziekenhuisschool gebracht in de vorm van een minimuseum en een virtuele rondleiding.

Kennismaken met de onbekende wereld van de Ziekenhuisschool

Kunstenares Lien Hüwels  gaf een workshop in het M HKA. Ze was aangenaam verrast door het doorzettingsvermogen van de leerlingen. “De leerlingen van de Ziekenhuisschool leven in een soort anonimiteit. Het was voor mij dan ook ontzettend waardevol dat ik deze onbekende wereld even kon betreden. Ik heb zelden met jongeren gewerkt die zo geconcentreerd en geïnteresseerd kunnen werken. Het doorzettingsvermogen dat ze aan de dag kunnen leggen om een beeld te creëren heeft mij verrast en ontroerd. De keuzes die ze maken in het creëren van een beeld zijn niet evident. Ze zijn weloverwogen en met een uiterste concentratie uitgewerkt. Vandaag de dag gaat alles snel... Het leek soms alsof de leerlingen tijdens onze samenwerking de rust terug vonden en het ritme konden vertragen. Ik hoop dat deze intense momenten hen hebben kunnen inspireren. Bij mij is dat alleszins gelukt,” aldus kunstenares Lien Hüwels.

De hele tentoonstelling inclusief affiche en catalogus kwam tot stand in een co-creatie tussen leerlingen en kunstenaars.