De Leerexpert

Buitengewoon onderwijs op maat

Grootkeukenmedewerker

Het algemeen doel van de opleiding grootkeukenmedewerker is in teamverband opdrachten leren uitvoeren in de grootkeuken.
Dit gebeurt door onderstaande competenties aan te leren in het observatiejaar, in de opleidingsfase en de kwalificatiefase. In het ABO-jaar kan er nog verfijnd worden.

Algemeen

  • Leerlingen maken groenten schoonHet voorkomen verzorgen
  • Taken veilig en hygiënisch uitvoeren
  • Producten en grondstoffen herkennen
  • De toepasselijke opslag- en bewaartechnieken uitvoeren
  • Voor hygiëne en onderhoud zorgen
  • Werkzaamheden in de grootkeuken plannen en voorbereiden
  • Leveringen van grondstoffen behandelen
  • Gereedschap gebruiken en machines bedienen en onderhouden
  • In team werken 

Met voorschriften inzake kwaliteit, welzijn, veiligheid en milieu omgaan, vooral: 

  • Verschillende soorten afval opslaan en sorteren 
  • Speciale werkkledij dragen

Keukenvaardigheden

  • De vereiste hoeveelheden ingrediënten inschatten
  • Vis reinigen
  • Verschillende snijtechnieken voor vlees, groenten en fruit uitvoeren
  • Verschillende kooktechnieken uitvoeren
  • Versnijden
  • In porties verdelen
  • Helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten

Grootkeuken

  • Grootkeukengerechten voorbereiden en bereiden
  • Een toonbankplan toepassen
  • Onder begeleiding de dienst verzorgen aan een toonbank in een grootkeukenrestaurant
  • Klanten bedienen

Locaties De Leerexpert

    Schotensesteenweg 252, 2100 Deurne
    Schoolstraat 2, 2060 Antwerpen