De Leerexpert

Buitengewoon onderwijs op maat

Showing off 2

Creativiteit, kunst, expressie...het scheppend vermogen van elk individu.foto bezoek M HKA

Niet altijd meetbaar. Maar daar gaat het niet om. De destinatie zit 'm hier vooral in het beleven. In de reis zelf.

Ontsnappen in jezelf en je laten meevoeren door kleur en vorm. Dat was dan ook wat ik probeerde mee te geven aan de leerlingen...

niet nadenken, gewoon doen. Voor heel wat van hen geen makkelijke taak maar ik hoop dat ze toch ontdekt hebben dat zo'n wit blad papier of verse schetsboek geen leegte is maar een oneindig spectrum aan mogelijkheden bevat. En hey, het is gewoon leuk.

thisiskenson.tumblr.com

Wat kunst doet met leerlingen van De Leerexpert Ziekenhuisschool – Showing Off

Vorig jaar organiseerde de Antwerpse Ziekenhuisschool voor het eerst een hedendaags kunstproject Showing Off in samenwerking met het M HKA en enkele Antwerpse kunstenaars.

Wat begon als een klein project groeide uit tot een succesvolle tentoonstelling in het M HKA. Het enthousiasme van de kinderen en kunstenaars maakt een tweede editie onvermijdelijk. Die komt er dit voorjaar aan. Met nog méér deelnemende leerlingen en kunstenaars. Deze keer komt er eerst een mobiele tentoonstelling langs de vestigingen van de ziekenhuisschool, de dag nadien gaan de kinderen en jongeren zelf aan de slag met de kunstenaars.
“Onze leerlingen krijgen zelden de kans om deel te nemen aan cultuurprojecten. Met Showing Off willen we laten zien dat het wel kan. We mogen ook eens stoefen met wat onze leerlingen kunnen. Hun creativiteit is een inspiratiebron voor iedereen” aldus Bram Van de Vyver, leerkracht van De Leerexpert Ziekenhuisschool.

Net zoals vorig jaar zullen alle werken van de leerlingen tentoongesteld worden in het M HKA met bijhorende catalogus.

Beluister enkele fragmenten gemaakt door onze leerlingen.

De volgende kunstenaars begeleiden de workshops:

Benjamin Demeyere
Mirke Kist
Bram Van Rompaey
Zeno Vaes
Marie Dries
Eline Van Riet
Anke De Potter
Sanne De Wolf
Minske Van Wijk
Lien Hüwels

Enkele indrukken van de kunstenaars vorig jaar

“De leerlingen van de ziekenhuisschool leven in een soort anonimiteit. Het was voor mij dan ook ontzettend waardevol dat ik deze onbekende wereld even kon betreden. Ik heb zelden met jongeren gewerkt die zo geconcentreerd en geïnteresseerd kunnen werken. Het doorzettingsvermogen dat ze aan de dag leggen om een beeld te creëren heeft mij verrast en ontroerd. “
Lien Hüwels, fotografe

“Op amper 4 (ja: maar vier!) uurtjes maakte elke groep een eigen song met muziek, zelfgeschreven teksten, instrumentale partijen, knotsgekke impro’s…  Zelden heb ik orkestjes zo organisch zien ontstaan: uniek, authentiek en vooral met een enorme dosis goesting en humor. Het was een voorrecht. Kunst. Met een gigantische K.”

Stephanie Focquet, muzikante en actrice

Een kleine impressie van de gemaakte werken!