Leopold3

kleuter- en lagere school

De geschiedenis van onze school

Kleuterschool - Lagere school - Leerlingenbegeleiding - Leerlingenparlement - Participatie - De geschiedenis van onze school - In de pers

Uit de oude doos

Het beste dat de geschiedenis ons nalaat, is het enthousiasme dat zij veroorzaakt.
Johann Wolfgang von Goethe

Uit de oude doos betekent: ‘oud, ouderwets’, ‘van vroeger’. Het heeft vaak een nostalgische bijklank: ‘uit die goeie ouwe tijd’. In de uitdrukking uit de oude doos gaat het oorspronkelijk om een gewone doos om iets in te bewaren. Dat was dan geen kartonnen doos, maar een bewaarkist die gemaakt was van wat dunner hout.

Regelmatig brengen we de geschiedenis terug tot leven door het publiceren van foto's die we krijgen van oud-leerlingen. Vaak komen ze ook echt uit ‘de oude doos’. Zo krijgt het verleden opnieuw een gezicht.

Deze foto's komen uit de oude doos van Armand Michoel. hij is een oud-leerling. Hij volgde de lessen in de periode 1948-1953.
Momenteel is hij een emeritus van de KU Leuven. Voorheen was Prof. dr. Armand Michoel daar aan de slag aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen.

Het 2de leerjaar van Leopold III op uitstap naar Kalmthout (2 juni 1950)

De leerlingen van het derde leerjaar (1950-1951)

De leerlingen van het eerste leerjaar tijdens het schooljaar 1948-1949.

Beste,

Heel blij verrast was ik onlangs, toen ik in ‘De Standaard’ las, dat mijn oude basisschool nog altijd bestaat en wel onder dezelfde naam, Leopold III, als in de periode 1948-1953, toen ik daar leerling was. Mijn college van toen bestaat heden zelfs niet meer (St-Jan Berchmanscollege) en mijn toenmalige unitaire universiteit is in de jaren '60 gesplitst.

Op 2 juni 2020 is het juist 70 jaar geleden, nl. 2 juni 1950, dat ik met het 2de studiejaar van Leopold III school op uitstap ben geweest naar Kalmthout.

Het eerste studiejaar 1948-1949 zag er zo uit. Op te merken valt dat onze speelplaats onverhard was en dat wij dus steeds in het zand speelden. Sommige leerlingen waren gekleed in pak en das.

In het derde studiejaar 1950-1951 zaten we wel heel dicht opeen, zoals blijkt uit deze foto. Van social distancing was toen nog geen sprake.

Hopelijk bieden deze foto’s een kleine terugblik op de eerste jaren na de oorlog. Ik heb nog steeds de beste herinneringen aan deze school.
Tevens hoop ik niet te fel gestoord te hebben met deze mail in deze hectische corona-tijden, waar van de leerkrachten en van alle betrokkenen toch heel veel creativiteit, inzet en wilskracht worden gevraagd. Proficiat en dank om ook deze generatie kinderen op het goede spoor te zetten.

Met vriendelijke groeten,

Armand Michoel