Musica

stedelijk basisonderwijs

Naar het middelbaar onderwijs

Inschrijven in het eerste jaar van de eerste graad 

Uw kind zit in het vijfde of zesde leerjaar: de stap naar het secundair onderwijs komt in zicht! Op deze pagina geven we u graag meer info. De pagina zal regelmatig een update krijgen wanneer ook wij meer info ontvangen.

Eerst aanmelden via 'meld je aan' daarna inschrijven in de toegewezen school

Wil je je inschrijven voor het eerste jaar van de eerste graad? Dan moet je je aanmelden en inschrijven via het centrale aanmeldsysteem van de stad Antwerpen. In de scholenzoeker vind je een overzicht welke scholen deelnemen aan het 'meld je aan'-syteem.

Meld je kind aan tussen dinsdag 8 maart (vanaf 9.30 uur) en dinsdag 29 maart 2022 (tot 17 uur) ook als je kind recht op voorrang heeft.
Het tijdstip waarop je je kind aanmeldt in deze periode heeft geen enkele invloed op de verdeling van de vrije plaatsen. Het is dus geen race tegen de tijd. Maar meld je wel aan binnen de aanmeldingsperiode.
Als je vergeet aan te melden, kan je je pas inschrijven tijdens de 'vrije inschrijvingsperiode'. 

Kinderen met een broer of zus die al ingeschreven is in een secundaire school of waarvan één van de ouders werkt op een secundaire school, hebben recht op voorrang om in te schrijven in het eerste jaar secundair van die school.
Dit jaar melden kinderen met en zonder voorrang zich tegelijk en op dezelfde manier aan. Heb je recht op voorrang? Meld je dan altijd aan voor die school, zo ben je zeker van een plek. Als dit niet je favoriete school is, dan plaats je deze school lager op je voorkeurslijst. Je kan dus op hetzelfde moment ook voor scholen aanmelden waar je geen recht op voorrang hebt. Je behoudt je recht op voorrang, tenzij je een plek krijgt toegewezen in een school die hoger op je voorkeurslijst staat.

Wil je weten hoe de plaatsen via Meld je aan verdeeld worden? Neem dan deel aan een infomoment.
Op https://meldjeaansecundair.antwerpen.be/ Hulp vind je de link naar de online infosessies of kijk op deze pagina: Hulp nodig bij meldjeaan? .

Meer info

1. Infofilmpjes

Verschillende partners (CLB, De Stedelijke Lycea) zullen infofilmpje maken. Het eerste filmpje kan u hieronder vinden, wanneer we meer filmpjes ontvangen worden die hier ook gepost.

Infofilmpje 'Hoe kiezen? Naar het secundair, een hele stap' van Stedelijk CLB Antwerpen

Infofilmpje 'Naar het secundair, een hele stap: Naar de A-stroom' van Stedelijk CLB Antwerpen

Infofilmpje 'Naar het secundair, een hele stap: Naar de B-stroom' van Stedelijk CLB Antwerpen

 

2. Digitale schoolbezoeken

Vele scholen kan je digitaal bezoeken. Het is voor ons onmogelijk een volledig overzicht te geven. Houd dus zeker de website van de school van je voorkeur in de gaten, wellicht vind je daar meer informatie.
Op deze website kan u alvast meer info vinden over het stedelijk lyceum: zij vertegenwoordigen 22 secundaire scholen van het stedelijk net: www.stedelijkonderwijs.be/stedelijklyceum.

De fysieke Infobeurs in het Zuiderpershuis op 22/1/2022 is geannuleerd door de huidige Covid-situatie.
Op dinsdag 15/2/2022 wordt er wel een online Infobeurs georganiseerd vanaf 19u30 via Zoom. Dit kan je dus volgen van achter je eigen laptop, computer, tablet of smartphone. 

Dit staat er op het programma
Om 19u30 gaan we live van start met de Infobeurs. Samen met onze host laten we je kennismaken met de structuur van het secundair onderwijs, je leert hoe je je kan aanmelden en wat belangrijk is bij het kiezen van een studierichting. Nadien krijg je de kans om maximaal drie verschillende scholen digitaal te ontdekken en via de chat vragen te stellen die de directie live beantwoordt. Deze meet & greets met de scholen duren telkens een kwartiertje, je kiest zelf of je één, twee of drie scholen digitaal bezoekt. 

3. In de klas

Ook in de klas bereiden we de kinderen voor op een vlotte overgang naar de middelbare school. In de huidige klaswerking zitten er veel werkwijzen die hen voorbereiden: zo hebben ze les van meerdere leerkrachten voor verschillende vakken, leren ze een gestructureerde planning maken en evalueren ze deze wekelijks, moeten ze zelf het juiste materiaal verzamelen per les, ... In de vijfde klas wordt er met het krachtonautenprogramma gewerkt om talenten en sterktes te ontdekken, in de zesde klas wordt er de structuur van de middelbare school toegelicht en worden de digitale wegwijzers aangeboden. Gewoonlijk gaan we ook met de kinderen op schoolbezoek in verschillende scholen we hebben dit aangevraagd maar we wachten nog even af of dit met de Covid-maatregelen mag doorgaan. 

Wanneer we als school flyers of andere informatie ontvangen bezorgen we die aan jullie.