Musica

kleuter- en lagere school

naar het middelbaar onderwijs

Inschrijven in het eerste jaar van de eerste graad 

Uw kind zit in het vijfde of zesde leerjaar: de stap naar het secundair onderwijs komt in zicht! Op deze pagina geven we u graag meer info. De pagina zal regelmatig een update krijgen wanneer ook wij meer info ontvangen.

 

Eerst aanmelden via 'meld je aan' daarna inschrijven in de toegewezen school.

Wil je je inschrijven voor het eerste jaar van de eerste graad? Dan moet je je aanmelden en inschrijven via het centrale aanmeldsysteem van de stad Antwerpen.  In de scholenlijst secundaire scholen vind je een overzicht welke scholen deelnemen aan het 'meld je aan'-syteem.

Aanmelden kan tussen maandag 8 maart vanaf 9.30 uur en vrijdag 26 maart tot 17 uur.
Het tijdstip waarop je je kind aanmeldt in deze periode heeft geen enkele invloed op de verdeling van de vrije plaatsen. Het is dus geen race tegen de tijd. Maar meld je wel aan binnen de aanmeldingsperiode.
Als je vergeet aan te melden, kan je je pas inschrijven tijdens de 'vrije inschrijvingsperiode'. De vrije inschrijvingen zelf starten 26 april vanaf 9 uur.

Kinderen met een broer of zus die al ingeschreven is in een secundaire school of waarvan één van de ouders werkt op een secundaire school, hebben recht op voorrang om in te schrijven in het eerste jaar secundair van die school.
Dit jaar melden kinderen met en zonder voorrang zich tegelijk en op dezelfde manier aan. Heb je recht op voorrang? Meld je dan altijd aan voor die school, zo ben je zeker van een plek. Als dit niet je favoriete school is, dan plaats je deze school lager op je voorkeurslijst. Je kan dus op hetzelfde moment ook voor scholen aanmelden waar je geen recht op voorrang hebt. Je behoudt je recht op voorrang, tenzij je een plek krijgt toegewezen in een school die hoger op je voorkeurslijst staat.  

Wil je weten hoe de plaatsen via Meld je aan verdeeld worden? Neem dan deel aan een infomoment.
Op https://meldjeaansecundair.antwerpen.be/ Hulp vind je de link naar de online infosessies.
 Donderdag 25 februari om 19 uur
 Zaterdag 27 februari om 11 uur
 Woensdag 3 maart om 15 uur
 Woensdag 10 maart om 10 uur
 Vrijdag 12 maart om 12.30 uur
 Woensdag 17 maart om 20 uur
 Zaterdag 20 maart om 14 uur

infofilmpje 'meld je aan'

Meer info

1. Infofilmpjes

Verschillende partners (CLB, De Stedelijke Lycea) zullen infofilmpje maken.  Het eerste filmpje kan u hieronder vinden, wanneer we meer filmpjes ontvangen worden die hier ook gepost.

infofilmpje 'Hoe kiezen ? Naar het secundair, een hele stap' van Stedelijk CLB Antwerpen

infofilmpje 'Naar het secundair, een hele stap : Naar de A-stroom' van Stedelijk CLB Antwerpen

infofilmpje 'Naar het secundair, een hele stap : Naar de B-stroom' van Stedelijk CLB Antwerpen

 

2. Digitale schoolbezoeken

Vele scholen kan je digitaal bezoeken.  Het is voor ons onmogelijk een volledig overzicht te geven. Houd dus zeker de website van de school van je voorkeur in de gaten, wellicht vind je daar meer informatie.  
Op deze website kan u alvast meer info vinden over het stedelijk lyceum: zij vertegenwoordigen 22 secundaire scholen van het stedelijk net. https://www.stedelijkonderwijs.be/stedelijklyceum of in deze infobrochure (editie 2018)

3. In de klas

Ook in de klas bereiden we de kinderen voor op een vlotte overgang naar de middelbare school.  In de huidige klaswerking zitten er veel werkwijzen die hen voorbereiden: zo hebben ze les van meerdere leerkrachten voor verschillende vakken, leren ze een gestructureerde planning maken en evalueren ze deze wekelijks, moeten ze zelf het juiste materiaal verzamelen per les, ...  In de vijfde klas wordt er met het krachtonautenprogramma gewerkt om talenten en sterktes te ontdekken, in de zesde klas wordt op 22 februari de structuur van de middelbare school toegelicht door een medewerker van het CLB en worden de digitale wegwijzers aangeboden.  Gewoonlijk gaan we ook met de kinderen op schoolbezoek in verschillende scholen maar dat is nu door de Covid-maatregelen helaas niet toegelaten. 

Wanneer we als school flyers of andere informatie ontvangen bezorgen we die aan jullie.

4. Digitaal vragenuurtje: donderdag 25 februari 2021 om 19u.

Traditioneel organiseren we een infoavond. Dit jaar zal die doorgaan in de vorm van een digitaal vragenuur.  De link naar het vragenuurtje.  Vragen kunnen op voorhand gemaild worden naar katrijn.hendriks@so.antwerpen.be uiteraard kan u tijdens het vragenuurtje ook nog rechtstreeks vragen stellen