Bezoekers Erfgoeddag ontdekken de geschiedenis van Crea 16

Al 120 jaar komen jongens en meisjes uit Zurenborg naar stedelijke basisschool Crea 16 in de Grotehondstraat. Het scholencomplex opende in 1902 voor het eerst haar deuren, toen als Meisjesschool nr. 16 en Jongensschool nr. 16. Nog steeds komen 440 leerlingen uit de buurt met veel plezier naar stedelijke basisschool Crea 16. Op Erfgoeddag, dat vandaag in teken staat van onderwijs, maken een 100-tal bezoekers kennis met het heden en verleden van de school.

"Leren zit in het hart van ons historisch schoolgebouw, maar er is ondertussen wel veel veranderd. Jongens en meisjes leren en spelen hier samen en het gebouw werd 10 jaar geleden grondig en met respect voor de oorspronkelijke architectuur gerenoveerd."

Marc Plichart, directeur van stedelijke basisschool Crea 16.

 

Neusje van de zalm

Het scholencomplex was aan het begin van vorige eeuw het neusje van de zalm. De jongensschool en de meisjesschool hadden elk 12 tot 14 klassen en er waren ook specifieke klassen voor tekenen, zang en voordracht. Het was ook de eerste school met een centrale verwarming die op kolen werkte en er was overal elektrische verlichting. Er was ook een badkamer met 12 douches en 24 omkleedcabines. Alle leerlingen namen wekelijks een stortbad. Een grote luxe, want de meeste gezinnen hadden toen geen badkamer.

 

Hedendaags lesgeven in een erfgoedgebouw

Hedendaags lesgeven verschilt wel wat van hoe het er vroeger aan toe ging. In de periode dat de school werd gebouwd was strikt klassikaal lesgeven de norm. De leerkracht staat vooraan, aan het bord, en de leerlingen zitten per 2 aan banken netjes naast en achter elkaar opgesteld.

Vandaag wordt klassikaal lesgeven steeds vaker afgewisseld met andere werkvormen, zoals projectwerk, individuele taken, klasoverschrijdende opdrachten, … Een school heeft vandaag dus heel andere ruimtevereisten dan 120 jaar geleden.

Tijdens de renovatie van Crea 16 werden daarom heel wat aanpassingen gedaan. De oude klaslokalen waren bijvoorbeeld te klein. Extra ruimte werd gevonden door te werken met polyvalente hoeklokalen, die aansluiten op verschillende klassen.  Door deze ruimtes multifunctioneel in te zetten ontstaat een uitbreiding van de klassen. 

De renovatie maakte de school ook een pak duurzamer. De daken en de vloeren (gelijkvloers) werden geïsoleerd. De ramen werden gerestaureerd en voorzien van dubbel glas. Het verluchtingssysteem werkt met warmteterugwinning en het regenwater wordt gerecupereerd voor het spoelen van de toiletten. 
 

Bewogen geschiedenis

De school doorstond tijdens de afgelopen 120 jaar ook een paar moeilijke momenten. Zo was er een brand tijdens de Eerste Wereldoorlog en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de speelplaats gebruikt als verzamelplaats voor opgepakte Joodse Antwerpenaren. Elk jaar worden de slachtoffers door de wijk en de school herdacht. Sinds vorig jaar hangt er ook een gedenksteen op de voorgevel van Crea 16 met het opschrift "herinneren met iedereen, zodat de een de ander niet vergeet". 

 

zondag 24 april 2022
Stedelijk Onderwijs - algemeen