Over de opleiding
De opleiding Aanvullende Algemene Vorming (kortweg AAV) leidt, in combinatie met een diplomagerichte beroepsopleiding, tot een volwaardig diploma secundair onderwijs.
Op deze pagina lees je alle info over de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV). Je schrijft jezelf apart in voor een diplomagerichte beroepsopleiding.
Wens je meer info? Bekijk de infopagina van deze opleiding.
Aanvullende Algemene Vorming bestaat uit volgende modules
3 modules wiskunde
3 modules ICT
4 modules Moderne vreemde taal Engels of Frans
1 module Wetenschappen
1 module Maatschappij
totaal leertraject: 780 lestijden
Kies een diplomagerichte beroepsopleiding
Heel wat opleidingen bij CVO Encora leiden, in combinatie met het certificaat van de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV), tot een diploma secundair onderwijs.
Benieuwd? Bekijk dan het overzicht van diplomeerbare opleidingen bij Encora.
Let op: je moet jezelf ook inschrijven voor de beroepsgerichte beroepsopleiding. Dat gebeurt niet automatisch omdat je je inschrijft voor AAV.
Je kan de opleiding AAV ook combineren meet een diplomagerichte beroepsopleiding in een ander centrum voor volwassenenonderwijs. De lijst van alle mogelijke diplomagerichte opleidingen vind je op de website van het Departement Onderwijs van de Vlaamse overheid.
Schema AAV + Beroepsopleiding = Diploma
De duurtijd van de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV) hangt af van het individuele traject en het aantal vrijstellingen dat je krijgt. Hoe lang het duurt om je diploma secundair onderwijs te behalen hangt dus af van de duur van de beroepsopleiding, de duur van de opleiding AAV en of je de twee opleidingen samen volgt of na elkaar.
Lesplaats(en)
Encora
2600 Berchem (Antwerpen)
Uurrooster
Hoe lees je het uurrooster?
We bieden alle modules meerdere keren per week aan. Je kiest samen met de trajectbegeleider welke module je op welk lesmoment gaat volgen.
Bijvoorbeeld: Je kiest voor ICT Flex op woensdgvoormiddag. Je volgt dan elke woensdagvoormiddag les van 9.50 tot 12.30 uur.
Hieronder vind je het uurrooster van de lessen die starten begin februari 2024 (semester 2).
Prijs
Voor deze opleiding betaal je geen inschrijvingsgeld als je nog geen diploma secundair onderwijs hebt. Je betaalt per module wél 5 euro cursusmateriaal.
Uitzonderingen:
- Als je vrijstellingsproeven moet afleggen, betaal je ook éénmalig 10 euro.
- Was je 3 keer ingeschreven voor dezelfde module na 1 september 2019, dan betaal je voor die module 1,5 euro per lestijd (bijv. voor wetenschappen betaal je dan 60 euro inschrijvingsgeld + 5 euro cursusmateriaal). Deze regel geldt telkens voor een periode van 6 schooljaren.
Inschrijven
Het volgende instapmoment is februari 2024.
Wil je alvast meer informatie, kom dan naar een infomoment. Het eerstvolgende moment staat gepland op 9 januari om 19.00 uur in campus Grotesteenweg 226. Na afloop kan je een afspraak maken voor een persoonlijk inschrijfgesprek.
Toelatingsvoorwaarden, vrijstellingen, ...
Toelatingsvoorwaarden
Ben je anderstalig, dan moet je het certificaat van Nederlands niveau 2.4 (mondeling én schriftelijk) al behaald hebben om te kunnen starten met deze opleiding.
Start je in het eerste semester, dan moet je 18 jaar worden voor 1 januari.
Start je in het tweede semester, dan moet je 18 jaar zijn op het moment dat je inschrijft.
Vrijstellingen
Via de vrijstellingsproeven kijken we wat je al kan, zodat je die vakken niet opnieuw hoeft te volgen. Op die manier kunnen we ook je startniveau bepalen om je in de juiste module in te kunnen schrijven. Ook op basis van eerdere rapporten, attesten of certificaten kan je eventueel vrijstelling(en) krijgen. Breng ze zeker mee bij het opstartgesprek, waar je vrijstellingsdossier uitgebreid besproken zal worden. Meer info over de vrijstellingsproeven...
Evaluatie en studiebewijzen
De combinatie van een diplomagerichte beroepsopleiding met Aanvullende Algemene Vorming geeft recht op een diploma secundair onderwijs van deze beroepsopleiding.
Na de opleiding
Een diploma kan interessant zijn om de volgende redenen: Je opleiding wordt een stuk ruimer; je leert bijvoorbeeld Nederlands, een vreemde taal, wiskunde... Je kan met een diploma opleidingen volgen in hogescholen. Je kan dus verder gaan studeren. Je wordt vaak beter betaald als je werkt bij een openbaar bestuur, zoals bijvoorbeeld een OCMW, Stad Antwerpen ...