Panorama

stedelijk secundair onderwijs

1e GRAAD

Op onze school sta jij centraal!
Onze aanpak is dan ook erg leerlinggericht. In een rijke leeromgeving ondersteunen en dagen we je uit.
We hebben een gevarieerde didactische aanpak: we gebruiken actieve werkvormen, hanteren coöperatieve leerstrategieën en werken projectmatig.
Een enthousiast en betrokken team zorgt voor een veilige en warme omgeving.

Onze leerkrachten en het zorgteam zijn ervaren professionals met heel wat ervaring en expertise in het begeleiden van en differentiëren naar leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong, leerproblemen of een taalachterstand. Zowel tijdens als na de lesuren begeleiden onze leerkrachten en zorgleerkrachten je individueel waardoor je maximaal kan groeien. We bieden je ook gratis huiswerkklassen aan.

Samen met een fijne sfeer vormen structuur, discipline en een gedeelde verantwoordelijkheid de basis van onze schoolwerking. In het eerste en het tweede jaar ontdek je samen met je leerkrachten je talenten en interesses.

 

A-stroom (in de Quellinstraat)

Je krijgt een brede basisvorming en werkt wekelijks aan projecten.

1A

Alle leerlingen krijgen 28 uur per week hetzelfde lessenpakket. In een keuzegedeelte van 3 uur kies je voor 5 projecten of voor een combinatie van Latijn en 2 projecten. Daarnaast krijgt elke leerling een flexuur Nederlands. In dit uur werken we in niveaugroepen op maat van elke leerling.

Onze projectwerking #Move gaat door op woensdagvoormiddag:

  • #Panamarenko: we gaan op ontdekkingstocht in Antwerpen naar werken van Panamarenko. Je maakt zelf tekeningen en bouwt aan je droomvoertuig. laat je fantasie maar helemaal gaan!
  • #It’sAllAboutMoney: door verschillende en aantrekkelijke opdrachten dagen we je uit om je toekomstige gezinsbudget bedachtzaam te beheren.
  • #QWeHaveAProblem: voor leergierige, jonge wetenschappers die hun kennis creativiteit willen delen met hun team. Op naar de sterren en daar voorbij!
  • #SocialS(Q)ills: samen de wereld socialer maken, daar gaan we voor! In Social S(Q)ills heb je bewust aandacht voor anderen: je leert samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken, je leert hoe je best reageert op pest- en uitsluitingsgedrag, je leert een balans te vinden bij conflicten, etc.
  • #Dis(Q)over(Y)TheWorld: 5 weken onderzoek je een Engelstalig land. Je verzamelt info en maakt een brochure, een maquette én een continental breakfast! En dat allemaal in het Engels!

2A

Alle leerlingen krijgen 25 uur per week hetzelfde lessenpakket. In een flexgedeelte van 2u per week krijgen de leerlingen een pakket dat aansluit bij hun leerbehoeften. Een aantal leerlingen krijgt extra Nederlands of wiskunde of een mix van beiden. Een aantal leerlingen volgt een module programmeren, lifestyle of beeldende vorming.

De basisopties zijn 5 uur per week. Je kiest 1 van de volgende basisopties:

  • Latijn: je hebt belangstelling voor taal, cultuur en literatuur.
  • Moderne talen & Wetenschappen: je hebt interesse in Engels en wetenschappen.Je krijgt ook een extra uur beweging.
  • Maatschappij & Welzijn: je wil de samenleving waarin je woont, beter begrijpen. Je krijgt ook een extra uur beweging.

B-stroom (in de Leningstraat)

Je krijgt een brede basisvorming in een projectmatige aanpak. Samen met je leerkrachten ontdek je waar je goed in bent en waar je goed in wil worden. In het tweede jaar werk je praktijkgericht en doe je snuffelstages in andere scholen om te ervaren welke beroepen bij jou passen.

1B

Alle leerlingen krijgen 27u per week dezelfde vakken. Vrijdagvoormiddag is projectdag. Je werkt dan samen aan 1 van volgende projecten:

  • #PimpJeSchool: je beslist zelf welk stukje van de school een makeover nodig heeft. Samen werk je aan nog meer gezelligheid en sfeer op school!
  • #BouwDeStadVanDeToekomst: je denkt na over een duurzame samenleving. Waar houd je best rekening mee als je bouwt aan de stad van de toekomst? Welke woningen zijn milieuvriendelijk? Hoe krijgen we meer groen op straat?
  • #PlanEenDagjeWeg: je neemt het heft in eigen handen en organiseert van A tot Z een daguitstap.
  • #SchoolfeestOmNooitTeVergeten: wat komt er bij de organisatie van een feest allemaal kijken? Welke rol neemt elke leerling op? Wie is een denker en wie een doener? Wie is een geboren leider en wie een geboren entertainer? Wie maakt graag reclame en wie vindt het leuk om hapjes te maken? …

2B

Alle leerlingen krijgen 22 uur per week hetzelfde lessenpakket. In een keuzegedeelte van 10 uur krijg je een mix van 3 basisopties:

  • STEM-techniek (3u/week): je hebt talent om te knutselen, te bouwen en te herstellen. Kortom, om te werken met je handen.
  • Economie & Organisatie (4u/week): je hebt talent om te verkopen of om administratief werk te doen.
  • Kunst & Creatie (3u/week): je bent creatief en maakt graag mooie decoraties.

Studierichtingen 1ste graad