Stedelijk Onderwijs

Iedereen helemaal op zijn plek.

De Kleine Wereld kookt: de verhalen achter 104 gerechten

Hoe opent koken met kleuters het gesprek over andere culturen? Wat heeft koken met diversiteit te maken? Kom het allemaal te weten tijdens de boekvoorstelling van 6 juni. De kleuters en het team stellen dan hun kookboek voor met meer dan 100 lievelingsrecepten van mama’s, papa’s en medewerkers. Van soepen tot hoofdgerechten, van hapjes tot desserten. Het kookboek is even kleurrijk als de Brederodewijk waarin de school gelegen is! Tijdens de boekvoorstelling ontdek je de link tussen koken en de ontwikkeling van kleuters, je mag proeven van een smos kaas die ze voor jou zullen klaarmaken en je kan ook een gesigneerd boek kopen voor 16 euro. Welkom!
stedelijk onderwijs; antwerpen; school; basisschool; koken, kinderen

Koken verbindt

Het kookboek 'De Kleine Wereld kookt' is een voorbeeld van hoe een stedelijke basisschool de diversiteit in de grootstedelijke context omarmt. De kooksessies openen gesprekken in de klas, maar ook thuis. Het laat kinderen proeven van wat hun vriendjes lekker vinden, de nieuwe smaken en ingrediënten brengen hen naar andere eettafels en andere landen. Voor De Kleine Wereld is koken een ontdekkingsreis die bij de ontwikkeling van de kleuters hoort. Juf Stefanie: "Koken doet ons allemaal dromen. Het verbindt de leerkrachten en andere collega’s, de kinderen, de ouders en de buurtbewoners.".

Professioneel boek 

Die dromen werden verenigd in één kookboek. Voor de recepten zorgden de kleuters. Zij vroegen thuis naar de lievelingsgerechten van hun ouders. Vervolgens maakten juf Stefanie en Christine de gerechten, bewerkten ze de recepten en stelden ze het boek samen.  Door samen te werken met een cursist en de leraren grafische vormgeving en fotografie van het centrum voor volwassenenondewijs Encora is het boek ook een écht professioneel kookboek geworden.

Programma boekvoorstelling

Tijdens de boekvoorstelling van 'De Kleine Wereld kookt' kon je het verhaal achter het kookboek ontdekken. Hoe kwam het tot stand? Wat vinden de kleuters ervan?  

  • Ontvangst door de kinderen: bekijk de diavoorstelling met foto's van de kinderen en de lekkere gerechten.
  • Kort interview: van idee tot boek: we gaan in gesprek met juf Christine & Stefanie, directies Reanne & Ellen, leraar grafische vormgever Pascal, leraar fotografie Jan en cursist Yaël.
  • Video: hoe gaat het koken in de klas eraan toe? Een blik achter de schermen.
  • Kooksessie: twee kinderen, de chef-kok en de sous-chef, laten je zien hoe je een lekkere smos kaas maakt.
  • Signeersessie: de juffen en de kleuters signeren het boek.

Het boek kan al gereserveerd worden via de website van de school, want op is op!

www.stedelijkonderwijs.be/dekleinewereld

www.encora.be