Stedelijk Onderwijs

Inspiratie voor 't leven

Leerlingen Stedelijk Lyceum Cadix zeggen neen tegen mensenhandel met Blueheart@school

Samenwerking tussen Stedelijk Lyceum Cadix, Lokale Politie Antwerpen, Payoke en UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime)
zwartwit affiche blueheart met reikende handen

Op dinsdag 17 oktober 2017 gaat het Blueheart@school project van start, een samenwerking tussen Stedelijk Lyceum Cadix, UNODC, Payoke en de lokale politie van Antwerpen. Voor het eerst nemen alle afdelingen van de school deel aan dit project dat de leerlingen en hun omgeving bewust moet maken van de ernst en de nabijheid van mensenhandel.

Tijdens workshops maken de leerlingen kennis met de verschillende vormen van mensenhandel en leren ze de organisaties kennen bij wie ze terecht kunnen. Aan de hand van een aantal getuigenissen en korte docu’s kijken ze mee achter de schermen van het systeem.
"Jongeren komen soms in aanraking met het fenomeen tienerpooiers en met deze bewustmakingsactie hopen we hun alertheid op te drijven zodat ze weerbaarder worden en de info verder verspreiden in hun vriendenkring", zegt leerkracht Mia Van de Velden, de drijvende kracht achter het project.

Een greep uit het aanbod:
- Ozark Henry 4-minute project
De afdeling Design en Expo heeft een container gebouwd om tijdens een van de workshops het 4-Minute Project van Ozark Henry (de UNODC goodwill ambassadeur tegen mensenhandel voor België) en de Blueheart Campaign van de UNODC voor te stellen. Andere afdelingen hebben voor posters en fotoreeksen gezorgd of een andere bijdrage geleverd om het 4-minute project aan te vullen.
- Lokale Politie Antwerpen
Yannick Smits, rechercheur bij de lokale recherche Jeugd van de politie Antwerpen, zal voorlichting geven en alle mogelijke vragen van de jongeren beantwoorden.
- Payoke
Payoke geeft de hele dag sensibiliseringspresentaties rond loverboys en tienerpooiers en is met een stand aanwezig om informatie te verstrekken omtrent mensenhandel.
- Blueheart Selfies online
Tijdens het selfiemoment met het Blueheart kunnen leerlingen hun boodschap razendsnel via de sociale media verspreiden en zo de aandacht van de buitenwereld krijgen. De afdeling Multimedia brengt verslag uit op een blog.

EINDE PERSBERICHT

Perscontact: Mia Van de Velden – 0477 27 31 93 - mia.vandevelden@so.antwerpen.be