Stedelijk Onderwijs

Inspiratie voor 't leven

Viewmaster/Masterview: curator Charif Benhelima en Junior Mthombeni tonen afstudeerwerken van de Antwerpse academies in het Zuiderpershuis

Vernissage en persmoment op vrijdag 8 september 2017 vanaf 19u30 in het Zuiderpershuis (Antwerpen)
Charif Benhelima

Curator Charif Benhelima maakte een selectie uit afstudeerwerken van de Stedelijke Academies voor beeldende kunsten van Berchem, Hoboken, Merksem en Wilrijk. Parallel werkte muzikant Junior Mthombeni aan een crossover met de Academies voor muziek, woord en dans.

Via Viewmaster/Masterview krijgen de academiestudenten de kans hun werk in een professionele context te presenteren en hun artistieke kwaliteiten te toetsen aan het hedendaagse kunstgebeuren. In het verleden werkten de Academies al met curatoren Koen Vanmechelen, Anne-Mie Van Kerckhoven, Luc Deleu, Kaat Debo,…

Dit jaar is kunstenaar/fotograaf Charif Benhelima (foto) aan zet. Nieuw is dat Charif resoluut kiest voor een alternatief en participatief traject. Hij laat een kleine focusgroep van nieuwe, jonge Antwerpenaars kijken en reflecteren over kunst. Zo kunnen ze aan het einde van het traject een bewuste en eigenzinnige selectie maken uit de afstudeerwerken van de Academies. Het resultaat wordt een boeiend parcours met een esthetische opstelling doorheen het Zuiderpershuis. Ook ditmaal mee ondersteunt door scenograaf Georges Uittenhout.

Muzikant, zanger, acteur en regisseur Junior Mthombeni (foto) werkt voor het muzikale luik samen met de Hobokense rappers NoMoBs. Hij regisseert zangers, muzikanten, acteurs en dansers van de 7 verschillende Academies om tot een multiculturele smeltkroes te komen van stijlen en klanken. Vertrekkende vanuit het boek “Drairie in de Nacht” van Fikry El Azzouzi, creëert hij een muzikale estafette waarbij de podiumkunstenaars geïntegreerd deel uitmaken van de tentoonstelling.