Stedelijk Onderwijs

Iedereen helemaal op zijn plek.

Pers

Je kan hier het meest recente persoverzicht van het Stedelijk Onderwijs raadplegen: persberichten, persmappen, powerpoints, pdf's en hoge resolutiebeelden. Materiaal blijft minimaal twee maanden online beschikbaar. De meest recente items staan bovenaan. Je kan filteren op een van onze onderwijstypes.

Sta je nog niet op onze perslijst en wil je opgenomen worden of heb je een persvraag? Contacteer dan onze persverantwoordelijke Veerle Heyvaert (veerle.heyvaert@so.antwerpen.be - T 03 338 33 22 / M 0473 81 38 96).

Start project Leerwinst : meer ademruimte voor leerkrachten

De laatste weken woedt er in de media een hevig debat over de kwaliteit van ons onderwijs: het hoger onderwijs klaagt over een tekort aan kennis en vaardigheden, jonge leerkrachten haken te snel af… En dat terwijl de wereld razendsnel verandert. Er worden alsmaar meer en hogere eisen gesteld aan onze leerkrachten. De druk en complexiteit stijgen. Het is best pittig om aan alle verwachtingen van de samenleving te kunnen voldoen. Wij willen als organisatie hierop inspelen en zelf stappen zetten om onze leerkrachten meer ademruimte te geven. Hoe gaan we dat doen? Onder andere door de leerwinst te gaan meten. Daarom starten wij met de proeftuin Leerwinst in 22 stedelijke pilootscholen. We meten toch al langer de leerresultaten van leerlingen, denk je misschien?

Stedelijk Onderwijs geeft startschot van viering 200-jarig bestaan

leelringen en collega's vormen 200 op Groenplaats
In april 2019 zal het precies 200 jaar geleden zijn dat de eerste stedelijke school van Antwerpen de deuren opende. Het toenmalige stadsbestuur wilde met dit initiatief gratis onderwijs aanbieden aan ‘arme jongens’. Intussen telt het Stedelijk Onderwijs 116 scholen, academies en centra voor volwassenenonderwijs, werken er meer dan 6.500 mensen en volgen er om en bij de 55.000 leerlingen en cursisten les. Vandaag kwamen enkele honderden leerlingen en collega's van het Stedelijk Onderwijs samen op de Groenplaats in Antwerpen om het symbolische startschot te geven van dit feestjaar. In een groene T-shirt vormden ze samen het getal 200. Een heel schooljaar lang brengt het Stedelijk Onderwijs zijn boeiende geschiedenis onder de aandacht van leerlingen, medewerkers én de Antwerpenaren. Zo vind je op de website een interactieve tijdlijn, historische stadskaarten en een ‘wall of fame’ met bekende oud-leerlingen. Met de Erfgoed-app kan iedereen gratis enkele stadswandelingen of een fietstocht doen. Voor het (oud-) personeel is er een groot retrobal in januari in de Waagnatie. Het feestjaar sluit af met het Festival van het Stedelijk Onderwijs in Park Spoor Noord op zaterdag 8 juni 2019: een gratis feest voor iedereen met optredens, sprekers, foodtrucks, kinderanimatie en nog veel meer.

Stedelijk Onderwijs brengt ondersteunende diensten samen op de Frankrijklei

zicht op de nieuwe werkplekken - HUB Architecten
Stedelijk Onderwijs stelde de locatie voor waar de ondersteunende diensten vanaf het voorjaar van 2020 zullen ondergebracht worden. Het gebouw aan de Frankrijklei 71-73 is vanbinnen volledig gestript en wordt vanaf dit najaar gerenoveerd om er 310 medewerkers te huisvesten. Voor dit project treedt AG VESPA op als gedelegeerd bouwheer, HUB Architecten zorgt voor het ontwerp. Schepen van onderwijs en tevens voorzitter van Stedelijk Onderwijs Claude Marinower stelde samen met bedrijfsdirecteur Gonda Verhaert en Koen Drossaert van HUB trots te plannen voor van ‘De Pit’, zoals het gebouw genoemd wordt.

NOA ondersteunt vanaf 1 september 411 Antwerpse scholen bij inclusief onderwijs

groep ondersteuners lanceert NOA foto: Jef Vanhove
OVSG, GO!, POV en Vrij Onderwijs bundelen krachten om kwaliteitsvol inclusief onderwijs te garanderen in provincie Antwerpen

Stedelijk Onderwijs legt eerste steen van nieuwe scholencampus in Antwerpse Cadixwijk

eerstesteenlegging
Het Stedelijk Onderwijs legde vandaag de symbolische eerste steen voor de nieuwe campus in de Antwerpse Cadixwijk. Deze campus van maar liefst 24 000 m² is een van de grootste projecten van de inhaalbeweging in scholenbouw Scholen van Morgen. Wanneer de nieuwbouw en renovatie afgerond is, zullen hier dagelijks 1175 leerlingen en cursisten in creatieve en technische richtingen schoollopen.

Stedelijk Onderwijs wil betere luchtkwaliteit in scholen

campagbebeeld Greenpeace Mijn Lucht Mijn School
Stedelijk Onderwijs Antwerpen is zich erg bewust van de problematiek rond schone lucht. 10 scholen van Stedelijk Onderwijs namen deel aan het Greenpeace-onderzoek dat gisteren werd voorgesteld. De rapporten zijn zoals verwacht niet goed. Er is wel een groot verschil tussen een school in een groenere omgeving en een school aan een zogenaamde street canyon. Maar zelfs dan zijn de resultaten van dit onderzoek niet goed te noemen.

10 op 10 voor energiebesparing: Stedelijk Onderwijs legt uitstekend rapport voor. Klimaatdoelstellingen 2020 drie jaar voor deadline al zo goed als behaald

skyline Antwerpen vanop linkeroever
In 2011 startte het Stedelijk Onderwijs met een groot masterplan rond energiebesparing in haar scholen en administratieve gebouwen. Het doel was om tegen 2020 31% te besparen op het globale energieverbruik en 50% op CO2-uitstoot. Onlangs legde de afdeling patrimonium haar tussentijds rapport voor aan de raad van bestuur: daaruit blijkt dat het energieverbruik nu al 30% lager ligt dan 6 jaar geleden. En het wordt nog mooier: tegen 2020 voorspelt het rapport een eindcijfer van maar liefst 47% besparing in kWh en een reductie van de CO2-uitstoot met 64%.

Encora NT2 is de Slimste School van 't Stad 2017

de winnende ploeg van Encora NT2
Encora NT2 (centrum voor volwassenenonderwijs) mag zich een jaar lang de Slimste School van 't Stad noemen. Met 102 punten zijn zij de grote winnaar geworden van de derde editie van deze quiz voor het goede doel. Deze ploeg wint voor de tweede editie op rij de trofee, een grote 'wisselbeer' die zij een jaar lang in hun school mogen zetten. De opbrengst van deze quiz voor het goede doel bedraagt maar liefst 3000 euro. In de tussenstand halverwege moest Encora NT2 nochtans de ploeg Niveau Nihil van De Leerexpert Peerdsbos laten voorgaan. Maar in het tweede deel van de quiz gaf Encora NT2 het beste van zichzelf en schoof op naar de eindoverwinning. Op een verdienstelijke derde plaats eindigde Stedelijk Lyceum Offerande.

AG SO lanceert groots opgezet Europees project rond STEM-educatie, Artifex

Leerkracht toont tablet, leerlingen kijken toe in Fablab+
AG Stedelijk Onderwijs nam het initiatief om een grootse Europese samenwerking op te zetten rond STEM-educatie: Artifex. Met de financiële steun van Erasmus+ gaat dit project in oktober van start, gecoördineerd door AG SO. Het doel is om tegen 2020 een leerplatform te creëren met tools om STEM-leerkrachten en -scholen op maat te ondersteunen.
Subscribe to Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Pers