Stedelijk secundair onderwijs

middelbare scholen

STEM

Je vindt het fijn om te begrijpen hoe machines werken. Je wil graag een robot leren besturen en met gevaarlijke vloeistoffen werken in een laboratorium schrikt jou niet af. Klinkt dat als iets voor jou? Dan is STEM misschien wel iets voor jou!

Je bent handig en steekt graag de handen uit de mouwen maar je bent ook niet bang voor logisch denkwerk.
STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) is geen specifiek vak maar een werkwijze die vooral staat voor onderzoekend leren en probleemoplossend denken.

1e jaar

In het 1e  jaar in de A-stroom en de B-stroom van het middelbaar krijg je 27 uur basisvorming. Daarin leer je talen, wetenschappen, wiskunde, en nog zoveel meer. Naast het basispakket is er een keuzegedeelte van 5 uur.

Het keuzegedeelte heeft 3 doelen:

  • Je kan nieuwe dingen ontdekken, proberen en beleven. 
  • Samen met de leerkracht ga je dieper in op een bepaald onderwerp of een bepaald vak.
  • Als je het nodig hebt, is er ook tijd voor extra ondersteuning voor bepaalde vakken of thema’s, of voor dingen die je nog niet helemaal begrijpt.

2e jaar

In het 2e jaar kies je voor een basisoptie. De stedelijke secundaire scholen bieden verschillende opties aan. Deze opties sluiten vaak aan bij de studierichtingen die je in de 2e en 3e graad van die middelbare school kan volgen. Je kan dus in het 2e jaar al eens proeven van wat een bepaalde studierichting precies inhoudt. 

Ontdek je talenten en interesses

Zo kan je een bewustere keuze maken voor een studiedomein en –richting in de 2e graad van het secundair. In 2A krijg je 25 uur basisvorming, is er 2 uur tijd voor differentiatie (verdieping en extra ondersteuning) en zijn er 5 uren waarin dieper wordt ingegaan op de optie die jij koos. In 2B is er 20 uur basisvorming, 2 uur die dient voor ondersteuning en verdieping en 10 uur voor de basisoptie. 

Studierichtingen in de 2e graad

Doorstroomgerichte finaliteit:

Dubbele finaliteit;

Arbeidsmarktgerichte finaliteit:

Studierichtingen in de 3e graad

Specialisaties