Stedelijk secundair onderwijs

middelbare scholen

Maatschappij en welzijn

Je helpt graag mensen. Kinderen, ouderen of mensen met een beperking, je staat altijd voor iedereen klaar. Je wil hun dingen aanleren en hen motiveren.
Of je nu werkt in een kapsalon, een bejaardentehuis of een kinderdagverblijf, jij wil ervoor zorgen dat mensen een goed gevoel hebben.

Sommige studierichtingen focussen op het streven naar lichamelijke welzijn, waar bij andere studierichtingen het mentale, sociale en pedagogische welzijn centraal staat.

1e jaar

In het 1e  jaar in de A-stroom en de B-stroom krijg je 27 uur basisvorming. Daarin leer je talen, wetenschappen, wiskunde, en nog zoveel meer. Naast het basispakket is er een keuzegedeelte van 5 uur.

Het keuzegedeelte heeft 3 doelen:

  • Je kan nieuwe dingen ontdekken, proberen en beleven. 
  • Samen met de leerkracht ga je dieper in op een bepaald onderwerp of een bepaald vak.
  • Als je het nodig hebt, is er ook tijd voor extra ondersteuning voor bepaalde vakken of thema’s, of voor dingen die je nog niet helemaal begrijpt.

2e jaar

In het 2e jaar kies je voor een basisoptie. De stedelijke secundaire scholen bieden verschillende opties aan. Deze opties sluiten vaak aan bij de studierichtingen die ze in de 2e en 3e graad aanbieden. Je kan dus in het 2e jaar al eens proeven van wat een bepaalde studierichting precies inhoudt. 

Ontdek je talenten en interesses

Zo kan je een bewustere keuze maken voor een studiedomein en –richting in de 2e graad. In de A-stroom van het 2e  jaar krijg je 25 uur basisvorming, is er 2 uur tijd voor differentiatie (verdieping en extra ondersteuning) en zijn er 5 uren waarin dieper wordt ingegaan op de optie die jij koos. In de B-stroom is er 20 uur basisvorming, 2 uur die dient voor ondersteuning en verdieping en 10 uur voor de basisoptie. 

Doorstroomgerichte finaliteit:

Dubbele finaliteit

Arbeidsmarktgerichte finaliteit:

 

Specialisaties:

interessetest