Stedelijk secundair onderwijs

middelbare scholen

Hoeknaadlasser duaal

Over deze studierichting

Arbeidsmarktgerichte finaliteit
2e graad

Duaal leren

Over de opleiding

De opleiding hoeknaadlasser duaal combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. De combinatie van schoolcomponent met werkplekcomponent omvat minimaal 28 opleidingsuren per week. De opleiding hoeknaadlasser duaal situeert zich op het niveau van de tweede graad beroepssecundair onderwijs omwille van de koppeling met de verplichte algemene vorming met het oog op het behalen van een bewijs van onderwijskwalificatie van niveau 2 binnen het domein STEM.

Het standaardtraject voor de opleiding hoeknaadlasser duaal is gebaseerd op de volgende deelkwalificatie(s) of beroepskwalificatie:

  • Beroepskwalificatie hoeknaadlasser
    • niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur

Wat leer je exact?

In de opleiding hoeknaadlasser duaal leert men hoeknaadverbindingen met het halfautomaatproces en het TIG-proces te lassen om een lasverbinding in laaggelegeerd constructiestaal te realiseren die voldoet aan de geldende internationale normen, de lasmethodebeschrijving en het lasplan.

De leerling dient zijn opleidingstraject te vervullen binnen deze 2 verschillende contexten, namelijk het uitvoeren van hoeknaadlassen halfautomaat en hoeknaadlassen.

Duaal leren

Je combineert het beste uit 2 werelden: leren op school en leren op de werkplek. 
Algemene vakken en de bij je opleiding aanvullende theoretische en praktische kennis leer je op school. Praktijkgerichte kennis en relevante werkervaring ontwikkel je in een echt bedrijf.
Het bedrijf en de school overleggen op regelmatige basis en spreken af waar je wat kan leren. Zo krijg je in een minimum aan tijd een sterke theoretische basis en een flinke dosis praktijkervaring mee en ontwikkel je tijdens je studies relevante ervaring op de werkplek.